a) Válasz Bangya János őrnagy jelentésére:

Teljes szövegű keresés

a) Válasz Bangya János őrnagy jelentésére:
Bangya őrnagy, a tartaléksereg előcsapatának parancsnoka, febr. 1-én Tiszafüredről Debrecenbe küldött két foglyot: gróf Montecucoli ezredest az Auersperg-vasasoktól és a gyöngyösi polgármestert. A sikeres hadicselt vezető két őrmestert hadnagyokká javasolta s ígérte, hogy egy pár nap mulva pesti urakat is hoz Debrecenbe. A javaslatot Asbóth Lajos alezredes, a tartaléksereg új parancsnoka pártoló záradékkal látta el. Kossuth válasza:
A honv. bizottmány kellő méltánylattal értesült őrnagy úrnak jelentésébül azon hazafias és sikeres intézkedésrül, melyek a gyöngyösi polgármesternek s Montecuculi ellenséges ezredesnek elfogatása iránt tétettek, úgy azon bátor és veszélyes eljárásról is, mellyel ezen intézkedések önnek megbizott emberei által végrehajtattak.* A kormány ebben egy újabb jelét és biztosítékát látja annak, hogy azon állás, mely őrnagy úrra bizatott, vagy bizatni fog, a legjobb kezekben van, s hogy mind ön, mind pedig a parancsnoksága alatti csapat ezután is a haza ügyének diadalára s a maguk dicsőségének megalapítására fognak működni. Midőn azért önnek a kormány nevében köszönetet mondanék, csak azt sajnálom, hogy jelentése részletekbe nem bocsátkozván, az érdemesek kellőleg rögtön nem jutalmaztathatnak, mit hogy tenni igen is hajlandó vagyok, bizonyítja az, miszerint magukat kitüntetett Jeremiás Miklós és Filép György őrmestereknek hadnagyi rangra lett előmozdítások önnek ajánlata s a honv. bizottmány intézkedései nyomán a hadügyministerium által már megtétetett.* Hihető levén továbbá, hogy a két őrmesterrel közemberek is voltak, ezek számára kiosztás végett küldött 20 aranyat, hogy szolgálatuk addig is, míg képességök iránt értesülve kellőleg jutalmaztathatnának, egy kis gyümölcsöző elösmerést nyerjen. Minden esetre kérem őrnagy urat, mind Rauch kapitánynak e tárgybani érdemei, mind pedig a gyöngyösi kis, de sikerdus expeditioban résztvett közemberek nevei iránt engemet részletesen tudósítani, hogy az érdem ne várakozzék jutalmára.
A rajtaütés célja eredetileg csak a gyöngyösi polgármester elfogása volt, aki a városon Miskolc irányában átvonuló Schulzig-féle osztrák hadtestnek még akkor is utánaküldte az élelmezést, amikor az már messze járt és a kényszerítés esete egyáltalán nem forgott fenn. (V. ö. a Közlöny febr. 3-i számában levő tudósítással.) A hadicselt részletesen leírja Gelich R. i. m. II. köt. 300. s köv. l.
A nevezettek előléptetése nem szerepel a Közlöny következő számaiban.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 1388.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem