b) A hadügyminisztériumnak, Vasvári Pál önkéntes szabadcsapatáról:

Teljes szövegű keresés

b) A hadügyminisztériumnak, Vasvári Pál önkéntes szabadcsapatáról:
Vasváry Pál Bihar és Békés megyékben szabad önkéntes csapatnak alakításával lévén megbízva,* azt jelentette, hogy a rendetlen s csak kis időre és ezen a vidéken a czélnak meg nem felelhető guerillák helyett jobbnak látta azon igyekezni, hogy hosszabb időre (3 évre) s rendes szolgálatra kötelezett önkéntes csapatot toborozzon – mit meg is tőn s már derék 500 embert összeállított, s e tárgyban a honvédelmi bizottmányhoz beadott kivánatai közt nevezetesen azt is előterjeszté, miszerint ezen alakulandó csapatnak organizáló őrnagyául Asboth Adolf nemzetőrségi őrnagy neveztetnék ki, miszerint a lelkesedés által egybegyült, s még gyűjthető önkéntesek egysége s haszonvehetősége katonai rendszer által is biztosíttassék, s már az előleges organisatió is katonai rend szerint történhessék.*
Vasvári és néhány társa megbizatására l. Kossuth jan. 16-i rendeletét, 75. sz. alatt, 143. s köv. l.
Sem Vasvári jelentése, sem Kossuth jelen átiratának OHB 1849: 1236. sz. alatt iktatott fogalmazványa nincs a jelzett szám alatt. Utóbbit másolatából közöljük alább, 144 sz. alatt, 276. s köv. l.
Ha e kívánat a hadügyminisztérium nézeteivel nem ellenkezik, legyen szíves annak mielőbb foganatba vételéről Asboth Adolf kiküldése által intézkedni.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 1995.
Mellette Vasvári febr. 1-én kelt kérelme a hadügyminiszterhez: mivel Asbóthot közben Komáromba rendelték, Darabant Ignác kapitányt kéri kineveztetni. Mellette továbbá Mészáros átirata az OHB-hoz, az 53. zászlóaljhoz javasolja Vasvári csapatát csatolni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages