a) Válasz a komáromi haditanács felterjesztésére:

Teljes szövegű keresés

a) Válasz a komáromi haditanács felterjesztésére:
A komáromi haditanács január 20-án jelentette az OHB-nak: Mészlényi Jenő a várparancsnokságot nem fogadta el* s így annak átvételére Török Ignác ezredest szólították fel. Előterjesztette a haditanács kívánságait, szólt a január 13-i kirohanásról s felterjesztette a mozgó nemzetőrség tisztikarának névjegyzékét. Kossuth a felterjesztésre az alábbi választ adta:
Meszlényi kinevezésére l. előbb a 65. sz. aktát, 125. l.
A Komárom vári haditanácsnak.
Január 20-káról kelt becses levelökre válaszolólag:
A honvédelmi bizottmány nevében örömömet jelentem ki mind a felett, hogy Török Ignácz úr, kinek mai napról tábornokká kineveztetésére a hadügyministerium utasíttatott, annál fogva ezennel tábornokká ki is van nevezve, a várparancsnokságot elvállalá, mind a felett, hogy közötte, s a várőrségi haditanács között a kölcsönös bizodalomnak azon őszinte kapcsolatát látja fennforogni, mely a nemzet azon főkincsének, melly a kormány által önök hű kezeire van bizva, biztosítását foglalja magában.
Mészlényi ezeredes úrnak szerénysége kellőleg méltányoltatván.
Török tábornok és várparancsnok úrnak azon nyilatkozatával, hogy a várat minden kitelhető erővel a végpillanatig oltalmazandja, a honvédelmi bizottmány teljesen meg van elégedve. Nem is volt ennél több, mit f. hó 13-káról 342. sz. alatti rendeleteiben kívánt* s ezen kívánság hű teljesítéséhez azon biztos reményt köté, hogy a szerint a várnak historiai szűz neve minden túlnyomó erő ellen is megvédve leszen.
Ez a Meszlényit kinevező rendelet száma, ebből az utalásból azonban arra lehet következtetni, hogy a kinevezéshez Kossuth részletesebb utasítást is mellékelt.
És ezt a várparancsnokság szakértő hűsége s a várőrség vitéz kitartása mellett annyival biztosabban reményli a honvédelmi bizottmány, mivel az ellenség az országban nyert tér feladása nélkül bajosan fog egyhamar Komárom ellen olly erőt gyűjthetni, hogy azt rendes ostrom alá vehesse; ha pedig ama tért feladva, Komáromot rendes ostrom alá venné, azon esetre a nemzet seregei elég erővel összevonathatók Komáromot az ostrom alul felmenteni.
A mi levelök többi részeit illeti, azoknak mind kívánságaikhoz képesti elintézésére a hadügyministerium utasítva van, s ez alkalommal teljesíttetik is.
Nevezetesen Kosztolányi Mór seregparancsnok, ki egyuttal ezredessé kineveztetik, tiszti előléptetési javaslatai helyeseltetvén.
a) A dunántúli mozgó nemzetőrség 1-ső és 2-ik zászlóaljának egy zászlóaljba s a Szász-féle és II-ik pesti zászlóaljnak ismét egybeolvasztása helybenhagyatik.
b) e két zászlóalj a honvédseregbe iktattatik s számokkal a hadügyministerium által elláttatik.
c) A felküldött jegyzékben foglalt tisztek honvédtisztekké kineveztetnek.
d) Beosztásukra s átsoroztatásukra Kosztolányi ezredes úr megbizatik.
e) E tisztek nevezése iránt századostól lefelé a hadügyministerium kielégítőleg intézkedik.
Továbbá Janik János és gróf Eszterházy Pál őrnagyok alezredesekké, és dandárparancsnokokká Greskovics Sándor és Horvát Jósef századosok őrnagyokká s az első 57-ik, a másik a 40-ik honvédzászlóalj parancsnokává kineveztetik.
Valamint szintúgy Mack tűzérőrnagy úr is alezredessé, Duschek százados úr is elismeréssel fogadott szolgálatai méltánylatául Őrnaggyá kineveztetik.*
A szóbanforgó kinevezések mind megjelentek a Közlöny jan. 30-i és 31-i számában.
Thali százados úr, ki mérnöki képzettségénél fogva a várbani mérnöki testnél hasznos szolgálatokat tehetend, szóval előterjeszté a várőrségnek lovasságbani fogyatkozását. Ezen alig tudunk a távolság s közbeneső ellenséges erő lehető akadályai miatt máskint segítenünk, mint az által, hogy ezennel küldetik 75 000 pft. s néhány gyakorlott huszártisztet, s a sereg parancsnokság utasíttatik kiválogatni a várőrségből lovassághoz alkalmatos egyéneket, s a küldött pénzzel gyorsan egy osztály huszárságot kiállítani és felszerelni.*
OHB 1849: 1164. sz. alatt utasította Kossuth a pénzügyminisztériumot a 75 000 forintnak Thaly Zsigmond százados kezéhez történő kifizetésére, 1165. sz. alatt pedig a hadügyminisztérium kapott utasítást, hogy Hegedüs József huszárfőhadnagyot nevezze ki századossá és küldje Komáromba a felállítandó huszárosztályhoz.
A nemzet seregeinek állásáról s e napokbani győzelmeiről, valamint túl a Dunára vonatkozó némely dolgokról Thali százados úr szóval adand értesítést.
Isten legyen önökkel urak. Legyenek a haza szent ügye iránt jó reménnyel s bizodalommal, és meggyőződve, hogy a nemzet önök hűségében az ország törvényes szabadságának hű védjeit tudja s azért Komárom iránt teljes megnyugvásban van. Éljen a haza!
Debreczen, január 29. 1849.
a honv. bizottmány
Kossuth s. k. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 1089.
Mellette a komáromi haditanács fent ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem