c) Repeczky Ferencnek, az egymásnak ellentmondó rendelkezésekről:

Teljes szövegű keresés

c) Repeczky Ferencnek, az egymásnak ellentmondó rendelkezésekről:
Repeczky Hajdúböszörményből, jan. 27-én írt jelentésében közölte, hogy megkapta Kossuth jan. 25-i rendeletét a Bocskai-csapat szervezésének továbbfolytatására.* Sillye Gáborral már hozzá is fogtak, hogy a rendelet szerint járjanak el. Közölte azt is, hogy Stein Miksa ezredes, a hadügyminisztérium táborkari osztályának főnöke jan. 5-én arra utasította, hogy a Bocskai-csapatot vigye Margitára, Répássy tábornok a tartaléksereg parancsnoka jan. 26-án viszont arra, hogy maradjanak Böszörményben. Kérdezte, mihez tartsa magát. Kossuth megmagyarázta neki az ellentmondó intézkedések okát:
A rendeletet l. előbb, 116. sz. alatt, 224. s köv. l.
Ön f. hó 27-kéről 7. szám alatt kelt hivatalos levelében két ellenkező rendeletet említ fel, mellynek egyikében f. hó 25-kéről az áll, hogy a Bocskay csapat menjen Margitára, másikában f. hó. 26-káról az van, hogy az ezred maradjon Böszörményben... Ezen ellenkező rendeletek onnan származtak, mivel 24- és 25-kén azon hírt vette a kormány, miszerint az ellenség Poroszlóról Tiszafürednek jövend s e hírhez képest természetesen azon rendeletnek kelle menie, hogy a Bocskay csapat menjen biztosabb helyre, az az Margitára – miután azonban 26-kán az ellenség menetének egészen más irányáról jött ide tudósítás, ismét természetes, ha az előbbeni rendelet visszavonatott.* Azért tehát kérdés nélkül maradjon meg a csapat Böszörményben, hol kormány biztos úr ismert erélyessége, nem kétlem, mindent elkövetend, mi a csapat gyors felszerelését elősegítendi.
V. ö. a 124. sz. alatti rendeletekkel, 242. s köv. l.
Ered. fogalm. O. Lt. OHB 1849: 1142.
Mellette Repeczky fent ismertetett jelentése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem