119. Debrecen, 1849 január 25. Kossuth rendelete a hadügyminisztériumhoz az Ormai-féle vadászzászlóaljak ügyében.

Teljes szövegű keresés

119.
Debrecen, 1849 január 25.
Kossuth rendelete a hadügyminisztériumhoz az Ormai-féle vadászzászlóaljak ügyében.
Ormai Norbert őrnagy, ki általam rendes vadászzászlóaljak alakításával bízatott meg,* későbbre azonban a hadügyministerium által tudtommal s megegyezésemmel oda utasíttatott, hogy csak egy zászlóaljra szorítkozzék, s a többinek kiállításával hagyjon fel, – előmbe arrul tészen jelentést, miszerint az első zászlóaljból két század már Pestrül Görgey tábornok parancsa alá ment, s jelenleg is táborában van, a más 4 század pedig a legközelebbi szombaton hasonlag tökéletesen felruházva és szerelve, harczkészen fog előállani; minthogy azonban előkészületei s különböző felszerelési czikkekre kötött szerződései következtében valósággal is meglevő ruha és fegyver darabjai egy egész ezred s nem pedig egyetlen zászlóalj számára volnának előlétben: (Vorrath), úgy egyenesen a vadász ezredhez toborzott ujonczai is sokkal nagyobb számban vannak, mint egy zászlóaljra kellene, ennél fogva a többi zászlóaljak kiállítására is engedelmet kér, igérvén, hogy a 2-ik zászlóaljat szombathoz egy hétre, a 3-kat két hétre s a negyediket három hétre tökéletesen szolgálatképes állapotban fogja előállítani.
Ormai megbizatására l. az előző kötet 502/c. sz. aktáját (853. l.) és e kötetben az 56/d. sz. aktát, 103. l.
Ehhez képest jónak látnám a legközelebbi szombatra igért 4 század előállását bevárva, adott ígérete teljesedése esetére néki a többi zászlóaljak kiállítására is időt és engedelmet adni, s ezt azon okból is, mert – mint biztos tudomásomra esett, valamint fegyvereit, nem a mint vádoltatott, drága, sőt igen olcsó áron maga szerzi be, úgy emberei is többnyire urasági vadászok, csempészek s vadorzók, igen jó lövők.
Midőn tehát az állománynak sem a felszereléssel, sem az emberek előállításával bajlódni nem kell, s még is rövid idő alatt egy olcsó áron előállított kész vadászezreddel rendelkezhetik, nem tartom károsnak a kért engedelmet annál inkább megadni, mert arrul szó sincs, hogy a folyamodó őrnagy ez által valami hadvezetői állomásra formálhatna igényt, hanem csak a körül forog a kérdés, hogy az állomány rendelkezése alá egy vagy négy vadász-zászlóalj bocsáttassék-e? hozzá járulván az is, hogy a ruházat nagy része már ki van szabva, s részint meg is varrva, s így más használatra nem fordíttathatnék.
Kérem tehát a hadügyministeriumot ezen kérésnek megfelelőleg intézkedni: annyival inkább, mivel Nagyváradon alig lévén más katonaság, az ottani őrszolgálatot most ezen vadászok teszik.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítéseivel. O. Lt. OHB 1849: 976.
Ered. tiszt. O. Lt. Hadügymin. 1849: 1375.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages