HEMINGWAY, ERNEST (1899–1961, amerikai író)

Teljes szövegű keresés

HEMINGWAY, ERNEST (1899–1961, amerikai író)
Ha az ember fiatalon háborúba megy, a halhatatlanság nagy illúziója kíséri. A többieket megölik, őt nem… De amikor az ember először sebesül meg súlyosan, elveszti illúzióját, s tudja, hogy vele is megeshetik.
Az összes háborút járt fiatalember… az elveszett nemzedék.
Pályám kezdetén úgy éreztem, ha igazat és fontosat akarok írni, a legelemibb dolgokkal kell az írást kezdenem. S bárhová néztem, ezek közül az első mindig az erőszakos halál.
Az ember belecsöppen az életbe. Megmondják neki a szabályokat, de az első alkalommal, ha valami hibán rajtakapják, végeznek vele… Ezzel számolni kell. Várj sorodra! Előbb vagy utóbb meghalsz te is.
Az író, akinek nincs érzéke a társadalmi jogossághoz és jogtalansághoz, inkább adjon ki iskolai évkönyvet a jó tanulók névsorával, de ne írjon regényeket.
Nem vagyok igazi marxista, és ezt tudom. Hiszek a szabadságban, az egyenlőségben és a testvériségben. Hiszek az életben, a szabadságban és a boldogság vágyában. Sohase gyötörd magad… elméletekkel, nem a te számodra találták ki őket!
A politika a történelem ellenőrizhetetlen része.
Az ember nem arra született, hogy legyőzzék – az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.
Mi a legjobb iskolája annak, aki író akar lenni? – Boldogtalan gyermekkor.
Sükösd Mihály: Hemingway világa. Bp., 1969.
… te is biztosan maszái vagy, akárhonnan jössz is. Az a magatartás, amelyet az ember csak a legkülönb angoloknál, legkülönb magyaroknál és a legeslegkülönb spanyoloknál talál meg: az, ami a legvilágosabb megkülönböztetője volt a nemességnek, amikor még volt nemesség.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT