Széchenyi-tér. Püspöki palota.

Teljes szövegű keresés

Széchenyi-tér. Püspöki palota.
A város középpontja a hosszú, négyszöglakaú Széchenyi-tér, melynek északi oldala a Szily János-utczában végződik. Középen áll a kétemeletes püspöki palota, mely keletről a Berzsenyi Dániel-utczára tekint.
A püspöki palotát Szily János püspök építtette, valószinüleg a templomépítő Hevele tervei alapján. Az egyszerű renaissance stylben épűlt palota középső homlokzati tagozatának első emeleti nagy ablakjai alatt nyúlik ki a négy jón oszlop által tartott erkély, oromzatát jelképes szobrok, a Szily-család czímere és a főpapi jelvények díszítik. Az oromzat alatt levő keskeny sávon a következő felirat olvasható:
128EPISCOPIUM SABARIENSE
JOANNES SZILY
PRIMUS EPISCOPUS SABARIENSIS
F. F. ANNO MDCCLXXXI.
A nagyszabású épűlet fődísze a tágas lépcsőház és az első emeleten levő nagy terem, melyet Dorfmeister festményei díszítenek. Nagyon szép az úgynevezett Pál-terem, a püspökök rendszerinti fogadó terme, melynek falait Szt. Pál életéből vett jelenetek képei ékesítik.
A püspöki magánkápolna aranyozott oltárán levő alabastrom feszület szintén egyik becses és érdekes látnivalója a palotának, melynek második emeleti négy nagy termét díszes és értékes könyvgyűjtemény tölti be.

SZOMBATHELY. – A GIMNÁZIUM RÉGI ÉPÜLETE. Saját felvételünk.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT