Élelmezési ipar.

Teljes szövegű keresés

Élelmezési ipar.
Az élelmezési és élvezeti czikkek tekintetében a vármegyében első helyen a malomipar érdemel említést.
Pozsony városában a malomipar, a legrégibb adatok, az 1379. évi adólajstrom tanúsága szerint, sűrűn űzött foglalkozási ág volt és a liszt nemcsak a helyi és vidéki fogyasztás számára volt rendelve, hanem fontos kiviteli czikk is volt.
A malmok túlnyomó része vízi erőre volt berendezve, később azonban már több gőzmalom is működött Pozsonyban és a vármegyében.
A pozsonyi vízi malmok a Duna és a Vödricz-patak mentén feküdtek. Kezdetben az e patak mellett működő mind a kilencz malom részvénytársaság tulajdona volt, mely 1844-ben 320,000 forint alaptőkével alakult s vette meg a malmokat, később azonban a malmok részint magántulajdonba mentek át, részint bérbe adattak, kettőt pedig műmalommá alakítottak át. A malmok többnyire bánáti gabonát őröltek s a lisztet Ausztriába, főképp Cseh- és Morvaországba, egy részét pedig Németországba szállították.
A legnagyobb gőzmalom a 25 lóerejű gőzgéppel dolgozó s a fentebb említett vízi malomból műmalommá átalakított malom volt.
A 70-es években három gőzmalom volt üzemben Pozsonyban, ezenkívül egy Szereden és egy Duna-Szerdahelyen.
319A vármegye többi helységeiben számos vízi malom működött ez időben, úgy hogy a molnárok száma a vármegyében 500-nál többre rúgott és ezek több, mint 300 munkást foglalkoztattak.
A malomipar jelenlegi helyzetét különféle tényezők, nevezetesen a szállítási díjak alakulása és a gabonabeszerzés, illetőleg a gabonaárak befolyásolják. A gőzmalmok, helyzetüknél fogva, a nyugati lisztkivitelre fektetik a fősúlyt, bár e tekintetben az osztrák malmok versenyével kell küzdeniök, melyek a magyar gabonabeszerzésnél kormányuktól jelentékeny kedvezményeket élveznek.
A vármegyében két jelentékeny gőzmalom működik, ú. m. a pozsonyi gőzmalom és a dunaszerdahelyi gőzmalom r.-t.
A pékek, miként már előbb láttuk, régi időtől fogva jelentékeny számban működtek, süteményük általában közkedveltségnek örvendett; különösen régi idő óta híresek és külföldön is elterjedtek a pozsonyi mákos és diós patkók és a pozsonyi kétszersült.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages