H. é. villamos vasutak.

Teljes szövegű keresés

H. é. villamos vasutak.
A Budapest-vidéki h. é. vasuttársaság vonalai a következők: Budapest–Szentendre, megnyilt 1888 augusztus 17-én. Hossza 16.530 kilométer. Vasútállomásai: Budapest-Pálfy-tér, Lukács- és Császárfürdő, Hajógyár, Óbuda-Filatorigát, Aquincum, Római fürdő, Csillaghegy-Árpádfürdő, Békásmegyer, Budakalász, Pomáz és Szentendre. Mindkét végállomásról naponta 14 személy- és vegyesvonat indul. – Budapest-Kerepes, megnyílt 1888 július 20-án, hossza 20.030 kilométer. – Vasútállomásai: Budapest, Ruggyantagyár, Ferencz-József-laktanya, Fehérút, Rákosfalva megálló, Rákosfalva, Sárgacsikó, Rákosszentmihály, Almássy Pál-telep, Mátyásföld felsőmegálló, Mátyásföld, Mátyásföld alsó megálló, Czinkota, Caprera fürdő, Árpádtelep, Csömör, Kistarcsa és Kerepes. Mátyásföldig naponta 47, Czinkotáig 36, Csömörig 20 és az egész vonalon 14 személy- és vegyesvonat közlekedik oda és vissza. – Budapest–Erzsébetfalva, megnyílt 1887 augusztus 7-én. Hossza 4 kilométer. Vasútállomásai: Budapest-Vágóhíd, Sertésközvágóhíd, Honvédmenház-Petroleumgyár, Fegyvergyár és Erzsébetfalva. Reggel 4 óra 55 percztől este 9 óra 5 perczig részint gőzüzemű, részint villamos vonatok 15 perczenként közlekednek mindkét irányban. – Budapest– Soroksár–Danaharaszti, megnyílt Soroksárig 1887 augusztus 7-én, Dunaharasztiig 1887 november 24-én, hossza 15.150 kilométer. Vasútállomásai: Budapest-Vágóhíd, Sertésközvágóhíd, Honvédmenház-Petroleumgyár, Fegyvergyár, Erzsébetfalva, Erzsébetfalva alsó megálló, Jutagyár, Soroksár felsőmegálló, Soroksár középső megálló, Soroksár tomplomtér, Soroksár, Soroksár vásártér, Milleniumtelep és Dunaharaszti. Soroksárig naponta 39, Dunaharasztiig pedig 18 személy- és vegyesvonat közlekedik oda és vissza. – Dunaharaszti–Ráczkeve, megnyílt 1892 november 7-én, hossza 27.540 kilométer. Vasútállomásai: Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Szilágyitelep, Tököl, Szigetcsép, Uradalmi szőlőtelep, Szigetszentmárton–Szigetújfalu és Ráczkeve. Naponta 6–6 személy- és vegyesvonat közlekedik mindkét irányban. Az összes vonalak villamos üzemre való átalakitása folyamatban van.
A budapest–budafoki h. é. villamos vasút 1899 szeptember 19-én nyílt meg és Budapestről Budafokon át Nagytétényig jár. Budapest és Budafok között reggel 5 órától este 10-ig 20 perczenként, Budapest és Nagytétény között pedig 40 perczenként közlekedik a villamos.
A budapest–szentlőrinczi h. é. villamos vasút 1900 október 12-én nyílt meg villamos üzemben. Addig pedig 1887 április 12-től kezdve gőzüzemben kezelték. A fővonal mentén a következő állomások vannak: Budapest-Orczy-út, Vágóhíd-utcza, Hungária-út, Iparvasút, Damjanich-utcza, Kispesti kitérő, Villamostelep, Tiszai h. é. vasút, Pestszentlőrincz és Szarvascsárda. E vonalon reggel 5 órától este 11-ig 15 perczenként közlekedik a villamos. A szárnyvonal Budapest-Orczy-útról Kispest-Erzsébet-térig vezet és itt 8 perczenként közlekednek naponta a villamosok.
A budapest–újpest–rákospalotai villamos vasút 1894-ben nyílt meg. Pályahossza 17.208 kilométer. Fővonala Budapest-Nyugati p. u.–Ujpest–Rákospalota, szárnyvonalai Megyer- és istvántelki főműhelytelep felé ágaznak ki. A fővonalon 10 perczenként, a szárnyvonalakon pedig 15 perczenként közlekednek a villamosok. E vasút teherforgalomra is be van rendezve, villamos mozdonynyal. Csatlakozása van az újpest-rákospalotai és angyalföldi állomásokkal és mintegy 22 iparvágányon bonyolítja le a körzetébe tartozó nagyobb vállalatok forgalmát.
Már építés alatt van és még az 1910. év folyamán megnyitni tervezik a vácz–budapest– gödöllői h. é. villamos vasútat, mely a rákospalota–váczi fővonalból és a veresegyház–gödöllői szárnyvonalból áll. A fővonal állomásai a következők lesznek: Rákospalota, Alag, Kundházatelep megálló, Fót, Csomád, Veresegyház, Vicziántelep, Őrszentmiklós–Váczbottyán, Rudnaykert megálló, Váczhartyán, Váczrátót, Csörög és Vácz. A szárnyvonal Veresegyháznál ágazik majd ki a következő állomásokkal: Veresegyház, Szada, Öreghegy megálló és Gödöllő.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT