gazdaság, parasztgazdaság

Full text search

gazdaság, parasztgazdaság: 1. alapvetően mezőgazdasági termelést folytató, különböző, esetleg nem mezői, de azt kiszolgáló ágazatokat is magában foglaló (pl. háziipari vagy javító részleg), a parasztcsalád munkaerejére, esetleg néhány alkalmazott munkájára épülő üzemegység. A gazdaság alapja a birtokolt, használt magántulajdonban vagy bérletben bírt föld, amelyen mezőgazdasági termelés folyik. A gazdaság célja elsősorban az egész család önellátása, munkaerejének, állatállományának, eszközeinek újratermelése, s csak másodsorban az árutermelés. A gazdaság termelésének célja azonban koronként és vagyoni kategóriánként változik. A gazdaság a jobbágyfelszabadítás előtt nemcsak a saját fenntartására, munkaerejének megújítására szükséges javakat termelte meg, hanem bizonyos többletet is előállított, amelyet különböző szolgáltatások formájában (elsősorban természetben) kisajátított a föld tulajdonosa. Ugyanebben az időben a kisebb nemesi birtokok is önellátó jellegűek voltak, bár ezeken a munkaerő egy részét a jobbágyok biztosították. A kapitalizmus korában a gazdaságok zöme megőrizte önellátó jellegét, a csak a 30–40 hold felettiek termeltek jelentősebb mértékben eladásra is. A földnagyságon kívül a gazdaság termelésének szerkezete (pl. állattartó, szőlőtermelő) és a földminőség is befolyásolta az árutermelés mértékét. A gazdasághoz hozzá tartoznak az emberi munkaerőn kívül a munkaállatok, szerszámok, a gazdasági építmények, amelyek nem feltétlenül találhatók egy tagban, hanem egymástól távolabb is elhelyezkedhetnek, több üzemegységet alkotva ( területi munkamegosztás, üzemszervezet). A gazdaság munkáit, üzemegységeiben folyó tevékenységét a gazda irányítja és hangolja össze. Az egyes családtagok, alkalmazottak az ő irányításával dolgoznak. Ugyancsak a gazda feladata a gazdaság gyarapítása, szükségleteinek megállapítása, különböző munkák, adásvétel dolgában való döntés. A gazdaságok működésének eredményességét két fő ágának, a földművelésnek és állattartásnak az összehangolása, viszonya határozza meg, de jelentős szerepet játszik a melléktevékenységek (kertgazdaság, fuvarozás, ipari munkák, háziipari tevékenység, gyűjtögetés) jó bekapcsolása, összehangolása is a két fő gazdasági ággal. – Mo.-on a gazdaságoknak vidékenként különböző típusai vannak, s ezeket a típusokat az egyes ágazatok arányával és jellegével (intenzitás mértéke) jellemezhetjük. Az egyes gazdaságtípusokat a magyar néprajztudomány még nem foglalta rendszerbe, csak legszembeötlőbb és egy-egy nagyobb vidék viszonylatában kiugró jegyeit rögzítette esetenként. Így számon tartjuk az alföldi tipusú gazdaságot, ahol a gabonatermesztés és külterjes állattartás kapcsolódik össze, s határozza meg a gazdaság jellegét, a D-alföldi és kiskunsági kerti művelésre épülő vagy annak nagy teret szentelő gazdaságokat (makói, szegedi, kalocsai hagyma- és paprikakertészek), az Eger–Gyöngyös, Tokaj vidéki és Balaton melléki szőlőtermelésre épülő gazdaságokat, az Északi-Közép-hegység, Erdély, a Bakony mindent termelő földműves és állattartó gazdaságait, ahol a földművelés az állattartás mellett csekélyebb jelentőségű, és nagyobb szerepet kapnak a táj lehetőségeit kihasználó egyéb tevékenységek, alkalmi munkák (gyüjtögetés, erdőlés, fafaragás, fuvarozás, mészégetés, szénégetés, idénymunkák: summásság, aratás, szőlőmunkák). Az egyes területek gazdálkodásának ez a jellege, így a gazdaságok itt felsorolt típusai az elmúlt évszázadban alakultak ki ebben a formában, bár közülük nem egy terület nagy múltra tekint vissza (borvidékek). A nagy tájátalakító munkák előtt az Alföldön is differenciáltabb jellegű gazdaságtípusok voltak. A gazdaságok fenti típusai még kisebb egységekre, helyi típusokra tovább bonthatók. A néprajz azonban adós mind az átfogóbb, mind a részletezőbb kép megrajzolásával. – Irod. Erdei Ferenc: Futóhomok (Bp., 1937); Erdei Ferenc: Parasztok (Bp., 1938); Szabó István: A parasztság Magyarországon a kapitalizmus korában 1848–1914 (Bp., 1965); Makkai László: Jobbágytelek és parasztgazdaság az örökös jobbágyság kialakulásának korszakában (Tanulmányok Zemplén megye XV–XVIII. századi agrártörténetéből, Bp., 1966); Fél Edit–Hofer Tamás: Arányok és mértékek az átányi gazdálkodásban és háztartásban (Népr. Közl., 1967); Gyímesi Sándor: A kapitalizmus és a parasztgazdaság (Ethn., 1968). – 2. parasztgazdák társulása állataik közös kint háló nyájban való legeltető tartására. A paraszti kisüzemek az állattartás bizonyos mozzanatait, így elsősorban a legeltetést – már évszázadokkal korábban is közös pásztorlás révén igyekeztek megoldani, mert az rentábilisabb volt. A közös legeltetés bizonyos kooperációt igényelt a legegyszerűbb formáknál is: pl. a naponta hazahajtott nyájak esetében is közös pásztorfogadást, a legeltetés rendjének megállapítását stb. A tartás a kihatott nyájak esetében is még szoros összefüggésben maradt az egyes paraszti üzemekkel. Kint háló nyájak szervezése, amikor az állatok egész évben vagy az év jelentős részében pásztoraikkal együtt a parasztgazdaságoktól térbelileg is elszakítva, a pásztorszálláson – legelőn vannak, vagyis egyfajta közös tartozéküzem létesül, az szorosabb együttműködést követel az állatok tulajdonosaitól is. A kétféle legeltetés-szervezés között szervezeti szempontból választóvonal húzódik, s a különbség kifejeződik abban is, hogy gazdaságnak csak az olyan gazdacsoportot, gazdatársulást nevezik, amely kint háló közös nyájat, szállásos nyájtartást szervez. A gazdaságok önkéntes alapon szerveződtek, egy-egy településen belül szükség szerinti számban; az Alföldön pl. a nagy parasztvárosokban nyolc-tíz is. – Az egy-egy gazdaság előtt álló feladatokat részleteiben a helyi viszonyok szabták meg. Hajduszoboszlón pl. a gazdatársaknak a gazdaság létrehozásánál és működtetésénél a következő kérdéseket kellett megoldaniuk: a közös nyájba vert állatok számon tartása (tulajdonjogának biztosítása); legelő biztosítása; az állatok őrzői számára pásztorkunyhó, az állatok számára hodályok biztosítása; munkaerőről gondoskodás; fogyóeszközök és egyéb üzemeltetési költségek biztosítása; a szállás gazdaság általános irányítása. A gazdák részvétele a szállásos állattartásban minimális volt; bizonyos hagyományos kollektív termelőmozzanatok elvétve előfordultak ugyan (pl. a nyáj ki- és hazahajtása a gazdák tényleges részvételévél), a munkát azonban a termelést szolgáló szövetkezésben bérért alkalmazott hivatásos pásztorok látták el. A juhállomány közös nyájakban tartásának egyik gazdasági indoka éppen az volt, hogy ezáltal a komplex paraszti gazdaságok a sokféle tennivaló egy részétől épp a nyári időszakban mentesültek. A gazdatársakat a közös szállásgazdaság fenntartása és irányítása kis szervezett együttessé tette, amely a maga szabályai, szokásai szerint működött. A kis közösség élén listásgazda állt, kifelé ő képviselte a gazdaság ügyeit, ő vezette a jószág- és egyéb listákat, hívta össze és vezette a gyűléseket. Pénztárnok intézte a pénzügyeket a azok nyilvántartását. A gyűléseken jegyzőkönyvet készítettek, jó fogalmazóképességű gazdatársat választottak jegyzőnek. Az eljáró vagy tizedes szervezési, híradási feladatokat látott el, a pásztorokhoz hasonlóan fizetett alkalmazott volt, de ettől függetlenül lehetett egyben gazdatárs is. A gazdaság évente több ízben tartott gyűlést a helyadó gazda házánál. A fontosabb gyűlések gazdasági evéssel jártak együtt. A helyadó gazdánál őrizték – ha volt – egy-egy gazdaság közös vagyontárgyait. A gazdaságok e néven az Alföldön ismeretesek, ahol a heverő- vagy tőkeállat tartására alakultak. Valószínűleg a korábbi extenzív tartás emléke, hogy egyes helyeken a gazdaságok egész évre fogadtak pásztort, jóllehet csak tavasztól őszig volt közös nyáj már; télen a pásztor gazdaságról gazdaságra járva egészségügyi szempontból ellenőrizte a birkákat. Az extenzív tartás idején egész évben folyt legeltetés, a szállásgazdaság egész évben fennállt. – Történetileg a gazdaságok a késő feudális és feudálkapitalista gazdasági fejlődés termékeinek látszanak. Kora középkori források még nem említik őket. A 18. sz.-ban több alföldi parasztvárosban (Debrecen, Hódmezővásárhely, Kiskunság) már megvoltak. Az új közigazgatási rendszer kiépítésekor bizonyos gazdaságirányítási funkciók ellátása – amelyek korábban a communitások szabályozása alatt álltak – az új községigazgatási kereteken kívül maradt, s ezeket ún. autonóm gazdasági közösségek látták el. A gazdaságok ezek közé tartoznak. Tágabb értelemben termelési szövetkezetek, amelyeknek – mint az összes kapitalizmus korabeli termelési szövetkezetnek – lényeges vonásuk, hogy nincs bennük termelőszövetkezeti jellegű kollektív munka. Másrészt számos vonásuk jól kitapinthatóan feudalizmus kori hagyományt testesít meg. A termelőszövetkezeti gazdasági átszervezésig álltak fenn. A gazdaságok legközelebbi rokonai az esztenaközösségek. Erdélyben helyenként az utóbbiakat is gazaságnak hívták. – Irod. Ecsedi István: Gazdasági evés (Népünk és Nyelvünk, 1931., 1–3. sz.); Imreh István: Székely falutörvények (Kolozsvár, 1947); Erdei Ferenc: Mezőgazdaság és szövetkezet (Bp., 1959); Földes László: Egy alföldi juhtartó gazdaság (Népr. Ért., 1962).
Szabó LászlóFöldes László

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me