gurászta, gulászta

Full text search

gurászta, gulászta: 1. a borjas tehén friss vagy első-második napos sűrű, ún. fecsteje.2. A fecstejből melegítés által kicsapódott édes túró. – A borjas tehén és a megellett juh első-másodnapon tejét a borjúval vagy báránnyal szopatják ki. Ha a tehén bő tejű hogy el ne apadjon, a felesleges tejét az anyajuhnak adják, ha a fia elpusztul, az első-másodnapos tejét is kifejik, a kifejt tejet melegítik s a kicsapódott édes savós túrót, a gurásztát frissen fogyasztják. A Nagykunságon zangura, a Palócföldön urda a neve. A gurászta szó román eredetű, vlach pásztorok révén a szlovák és ukrán nyelvek is átvették. Az alföldi és keleti magyar nyelvjárásokba közvetlenül a román nyelvből, az északiakba szlovák és ukrán közvetítéssel jutott. ( még: első tej) – Irod. Málnási Ödön: A szoboszlói juhászat (Népr. Ért., 1928).
Balogh István

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages