Edvi Illés Aladár,

Full text search

Edvi Illés Aladár,
ipariskolai tanár, E. I. Gedeon ügyvéd és Maitz Erzsébet fia, szül. 1858. jan. 6. Kapuvárott Sopronmegyében, középiskoláit a soproni ág. ev. lyceumban kezdte, melynek IV. osztályából átlépett a reáliskola IV. osztályába; 1874–76-ig a budapesti műegyetem első két évfolyamát látogatta; 1876-ban önkéntes lett és a tiszti vizsga letétele után tanulmányait a müncheni műegyetem gépészmérnöki szakosztályában folytatta; midőn az 1877–78. tanévet befejezte, kiütött a boszniai háború, kénytelen volt visszatérni s a hadjárat befejezte után még három hónapig maradt Boszniában. 1879-ben Aachenbe utazott és az ottani műegyetem gépészmérnöki szakosztályába iratkozott be, hol 1880-ban vizsgálatot tett. Gyakorlati működését 1886-ban a Ganz és Társa czég budapesti gépgyárában kezdte el; honnét 1882-ben a budapesti állami ipariskola kötelékébe lépett át és a nevezett intézet fémvasipari szakosztályában eleinte mint tanársegéd, 1884 óta mint tanár működik.
Czikkei a következő szakfolyóiratokban jelentek meg: Építési Ipar (1884. Felsőmagyarország kis vasipara, a Technologiai Lapokban is. 1885. A takaréktűzhelyek és Bádogos iparunk az országos kiállításon, 1886. Ujabb closet- és pissoir-berendezések), a Gazdasági Mérnökben (1885. A diósgyőri vas- és aczélgyár, A magyar műlakatos ipar), a Technologiai Iparmúzeum Közleményeiben (1885–86. A fémipar az országos kiállításon), a M. Mérnök- és Építész-Egylet Közlönyében) 1889. A vas története közép és éjszak Európában a népvándorlásig és a középkorban. 1890. A karbon alakja a vasban, A krómvas és krómaczél, A folyasztott vas használata a kazángyártásban külföldön; ezen czikkeket az egylet választmánya 50 aranynyal jutalmazta 1891. Az elektrolizis munkája, 1892. A vasöntés gyermekévei), a Technologiai Lapokban (1889. Bányászat és kohászat a párisi világkiállításon. Műöntvények, Ujabb ötvözetek és u. ott A petroleumlámpák robbanásáról, Vasgyártmányok osztályozása, Ujabb gázlángzók, Önműködő vízcsapok, A vízfogyasztás kérdéséhez. A villámhárító kapcsolása gáz- és vízvezetékkel, 1890. Selyemiparunk, Régi magyar műszavak, Az aluminium, A Mannesmann-féle csövek gyártása, 1891. Greiner kupola-kemenczéi, A fém megmunkáló gépek munkaideje), a Természettudományi Közlönyben (1889. A párisi kiállítás színes szökőkútjai, A vas az ó- és középkorban, Az aluminium jelene és jövője, 1890. A csavart csövek gyártása, Erőátvitel sűrített levegővel, A cink multja és jelene, 1891. A pygmaeusok regéje), a Természettudományi társulat Emlékkönyvében (1892. Az elektrolizis ipari fontossága.)
Munkái:
1. Closetek és pissoirok. Bpest, 1886.
2. Aluminium. U. ott, 1891.
Szerkeszti a M. Mérnök- és Építész Egylet Közlönyét 1891. aug. óta.
Az Elektrotechnika cz. munka több részeit (a galvanelemek, akkumulatorok, galvanostegia s plastika, villamos koholás) ő irja s részt vesz a Pallas-Nagy-Lexikona fém- és vasipari technologiának és a technologusok életrajzának megirásában.
Önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me