Aáron Tivadar (bisztrai),

Full text search

Aáron Tivadar (bisztrai),
a lugosi görög kath. püspökség nagyprépostja, szül. 1803. febr. 6. Erdélyben. Mint a nagyváradi g. kath. egyházmegyének növendéke, a theologiát a pesti központi seminariumban végezte 1828-ban. A következő 1829. okt. 30. pappá szenteltetvén eleinte a belényesi gymnasiumnál működött mint tanár s egy darabig az igazgatót is helyetesítette. 1836-ban a galsai (aradmegyei) plébániát kapta meg s egyúttal kerületi esperes lett, majd 1837 jul. 30. cz. kanonok s utóbb ó-aradi lelkész. Ez utóbbi helyen 1843-ig találjuk. Akkor fölvitték az oláh művek censorának a budai egyetemi könyvnyomdához. Az 1848/49. szabadságharcz alatt a biharmegyei Gyalány parochián huzódott meg, hogy 1851-ben megint visszamenjen Budára, mint a kormány oláh fordítója. 1854-ben váradig. kath. kanonokká és a finövelde igazgatójává, 1858-ban pedig a váradi egyházmegyéből akkor kiszakított lugosi püspökség káptalanának nagyprépostjává nevezték ki. Mint ilyen hunyt el 1867-ben.
Már pesti kispap korában a theol. tudományok mellett egész szenvedélylyel foglalkozott a történelemmel és legkivált az oláh nép eredetének kutatásával.
Munkái:
1. Anotari la istoria lui Petru Majoru. Buda, 1828. (Jegyz. Major Péter történetéhez.)
2. Anotari din istoria eclesiastica, despre urdîrea si latirea credinnitiei crestine intre romani. Pest, 1850. (Jegyzetek az egyháztörténetből a ker. hitnek eredetéről és elterjedéséről a rumének között.)
3. Catechetica practica. Buda, 1843. (Gyakorlati hittan).
4. Kuvînturi beseričesti despre cele šepte pékate a le kâpeteniei pe dumniecile pâresimilor Buda. 1847. (Egyházi beszédek a hét főbűnről a negyvennapos bőjti vasárnapokra.)
Márki S., Bihari román irók.
Lakatos Ottó, Arad története III. 40.
Baloghy István, A m. kir. egyetemi nyomda termékeinek czímjegyzéke 1747–1877. 256, 259.
Petrik Bibliogr.
Pappfy Jusztin kézirata.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me