Vas Károly

Full text search

Vas Károly (Kaplonca, 1884. aug. 4.Bp., 1948. okt. 21.): mikrobiológus, tejgazdasági kutató. Tanulmányait Bp.-en az állatorvosi főisk -n és Debrecenben a gazdasági ak.-n végezte. 1908-ban állatorvosi, 1910-ben gazdasági ak.-i oklevelet szerzett. 1910-től az állatorvosi főisk. bakteriológiai intézetében dolgozott, 1914-ben a magyaróvári Tejgazdasági Kísérleti Állomásra, 1936-ban az Orsz. Kémiai Intézethez helyezték át. A magyaróvári gazdasági ak. és a bp.-i műszaki egy. meghívott előadója volt. Kutató tevékenysége elsősorban a tejtermékek előállításával és az élelmiszerek tartósításával kapcsolatos. Csiszár Józseffel együtt kidolgozta és a gyakorlatba bevezette a hazai tejsavbaktériumkultúrák készítését, valamint ma is világszerte alkalmazott „Vas-Csiszár” aromareakciót. Számos önálló tudományos dolgozatot tett közzé. – Irod. Ketting Ferenc: Hatvan éves a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (Tejipar, 1963. 3 – 4. sz.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me