Üst,

Full text search

Üst, főzőüst, kaszárnyákban, kórházakban, fogházakban stb., ahol nem annyira jó, mint inkább sok étel készítése a cél, takaréktűzhelyek helyett üstöt használnak; ezek vörösrézből vagy ónozott kovácsvaslemezből készített hengeres vagy kúpalaku edények, melyeknek alját gömbölyded alaku fenék zárja el. Az üstöt alkalmas tűzhelybe építik s forgó v. felemelhető fedéllel látják el. Néha a fedelet srófokkal fojtóan bezárhatóvá teszik; ezek az üstök jobban kihasználják a meleget s az ételek készítése gyorsabb s tökéletesebb, azonban el kell őket látni biztosító szellentyüvel, nehogy az üst túlságos fölmelegedése következtében robbanás keletkezzék. Célszerü három üstöt felállítani, egyet a főzelék, egyet a húsnemüek és egyet meleg viz számára. Nagyságukat ugy állapítják meg, hogy fejenkint 1,2 litert számítanak a főzelékre, 0,6 litert a húsnemüekre és 0,8 litert a vizre. L. még Gőzfőzők, Katlan, Kazán és Papin-féle pállító.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me