Tyúk.

Full text search

Tyúk. Mig a lúd, kacsa és pulyka leszármazása kétségtelen módon be van bizonyítva, igy hogy az első a vad lúdtól (Anser cinereus), a másik a tőke-kacsától (Anas boschas), a harmadik a vad pulykától (Meleagris gallopavo és Meleagris mexicana) származik: a tyúk származására nézve még eltérnek a vélemények, amennyiben egy már kihalt vad tyúkfajra vezetik vissza némelyek származását, mig mások a most is élő vad tyúkfajokban (Gallus ferrugineus Gmel., Gallus Sonnerati Temm., Gallus Lafayetti Lesson. és Gallus javanicos Horsf.), az u. n. dsungel-tyúkban (Jungle fowis) keresik őseit. Legvalószinübb, hogy az Elő- és Hátsó-Indiában honos bankiva-tyúkkal indult meg a domesztikálás, de még egyéb ismeretes és ismeretlen vad tyúkok is hozzájárulhattak a mai számtalan fajták létesítéséhez. A házi tyúk a Gallinae alcsaládba tartozik, melyhez az újabb ornitologusok még a következő nemeket sorozzák: Macartneya Less., Alectrophasis Gray., Galloperdix Blyth és Gallophasis Hods. L. még Baromfi és Tyúkfajták.
Tenyésztése.
A rendszerint 21 napig tartó költés (l. o.) után a tojásból (l. o.) kikelő csibe a felszítt tojás-székéből táplálkozik és csak 24 óra mulva kezd az elébe rakott apróra vagdalt tojás, kenyérmorzsa, tört kölesből csipegetni. 5-6 nap mulva kedvező időjárásnál a kotlós vezetése alatt szabadba bocsáthatók, hol zsenge fűvel, magvakkal, férgekkel, hangyákkal stb. táplálkoznak. 3-4 hét mulva már takarmányt sem szükségelnek, hanem a mezőn, udvaron s trágyadombon kereshetik élelmüket. Szabad kijárás nélkül kövezett udvaron csupán szemes eleség mellett gazdaságos tyúktartás lehetetlen, 100 tyúk részére legalább 10 ár terjedelmü mezőre és 5-6 kg. szemes eleségre van szükség, azonfelül tiszta ivóvizre és megfelelő száraz ólra, melynek hőmérséke a tenyészállatoknál lehet 18 C°. s hízóállatoknál 10 C°. L. Baromfi, Tyúkhizlalás és Tyúktömés.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages