Törökország borászata.

Full text search

Törökország borászata. A kisázsiai szigetek szőllőmívelése és borkészítése a görög szigetekével jórészt egyezik. Kréta szigetének már a velencei köztársaság idejében jelentékeny borexportja volt és különösen a malvázia igen keresett árucikk volt. Az asszuszőllő- és borkivitel a 80-as években mintegy 200,000 forint értéket képviselt. A ciprusi bor már a középkorban hires volt, a kivitel 1,5 millió gallon; a bort 2-3 hl. ürtartalmu cserépedényekben tartják s gyantát, masztixot, sőt görög szokás szerint némi terpentint is tesznek hozzá. A valódi ciprusi aranysárga, kevéssé édes, tüzes, kissé fanyar, de kitünő illatu bor. A mustból szörpöt is készítenek, mely fonalra húzott mandola és dióval a szudsukot adja. Kiosz szigeten a kedvelt masztixpálinka (Chio-masticaraki) készül. Szamosz szigeten 80,000 hl. bor készül, legjobb az édes muskatálybor. Palesztinában és Szíriában a Vino d'oro Libanon hires. E szigeteken sok szőllőméz (Pekmeis) készül, melyet főleg a törökök kedvelnek. Macedoniában és Tesszáliában közönséges asztali borok készülnek, melyek a hozzá tett szurkos gyantától kesernyés ízüek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages