Pálinka.

Full text search

Pálinka. Átlag 40-50% alkoholt, vizet és csekély mennyiségben különféle anyagokat tartalmazó ital. Előállításához bort, bortörkölyt, különféle édes gyümölcsök nedvét, különböző gabonaféleségeket, burgonyát stb. használnak. Nevezetesebb P.-féleségek: cognac (borból), rum (cukornád nedvéből), tody (pálmaborból), arac (rizsből), whisky (zabból), szilvorium (szilva nedvéből), törköly-P. (szőllőtörkölyből), cseresznye-P., málna-P., a ló-, teve-, tehén, és kecsketejből készülő araca, arsa, aizak, arki, chonto stb.; a különféle gabonaféleségekből készített rozs-, búza-, kukorica-P. Ezek az említett alkatrészeken kivül különféle illó anyagokat v. más összetett étereket tartalmaznak, amelyek e különböző P.-féleségeknek sajátos zamatot kölcsönöznek. A legközönségesebb P.-t burgonyából és cukormelasszból készítik, ebben az egészségre felette ártalmas pálinkaolaj (amilalkohol) is csaknem mindig előfordul. L. még Szesz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages