Ojtó,

Full text search

Ojtó, az az anyag, melylyel az édes tejet sajtkészítés végett megaltatják. E célra régebben különböző növények kivonatát, újabban azonban csak a szopós borju vagy kivételesen bárány és szopós kecske ojtógyomrának a kivonatát használják. Az O.-t ugy készytik, hogy lehetőleg fiatal szopós borjuk ojtógyomárát fölületesen megtisztítván, megszárítják és néhány hónapig heverni hagyják; azután cm.nagyságu négyszögletes darabokra aprítják fel, s néhány napig sós vizzel vagy savanyu savóval kilúgozzák s a leszűrt folyadékot bórsavval konzerválják. Némyel sajtosok azonban u.n.ojtóporral altatják meg a tejet, melyet az ojtógyomor megőrlése által nyernek. Az O. ereje nagyon változik, s főleg attól függ, hogy mennyi folyadékkal lúgozzák ki az ojtógyomrot. A kereskedésben vásárolható O., mely gyárilag állíttatik elő, többnyire 10,000-szer annyi tejet képes megaltatni, ellenben a sajtosok csak oly gyenge O.-t tudnak készíteni, melylyel néhány százszor annyi tej altatható meg, mint amennyi az O. Jobb sajtkészítő helyeken ezért most már csak kereskedelmi O.-t (O.-esszenciát) használnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me