Gyömbér

Full text search

Gyömbér (növ., Zingiber Aduns., képét l. a Fűszernövények mellékleten, VII. kötet), a róla nevezett család génusza, 33 fajjal Kandiában. A Z. officinale Roxb. (Amomum Zing. L. ) keletindiai fű, itt is, valamint a más tropikus tartományban is gyakran termesztik; nyugat-Indiába a spanyolok ültették. Ágas és tagolt tőkéje (radix Zingiberis albi) a borssal együtt a legközönségesebb és legolcsóbb külföldi fűszer. Az ágas tőke kissé lapított, gyakran csaknem a kéz ujjaira emlékeztet, azért Gy.-ujjaknak is mondják. A gondosan megtisztított, levakart és a napon megszárított Gy. a legfinomabb és hámozott v. fehér Gy.-nek mondják. A csak forró vizben leforrázott darab a közönséges, fekete, v. helyesebben barna Gy. Szaga és ize kellemes, és nagyon füszeres, az emésztő szervezetre meg az altestre ingerlően és hevítően hat. Mind a két Indiában, sőt Khinában is, a friss és a vizben megpuhított gyökerét cukorral szokás befőzni és igy küldik szét és árulják (Z. conditum v. befőtt, v. kandis-Gy.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me