Gabona,

Full text search

Gabona, másként élet alatt a közéletben vagy csak egy bizonyos gabonanemet értenek, p. az Al-Tiszavidékén a buzát, a Nyirségben s É.-Németországban a rozsot, másutt az árpát, szóval azt a növényt, amelynek magvából a kenyeret készítik, v. általában a magjuk végett termesztett pázsitféléket v. azok bizonyos csoportját. Tekintettel arra, hogy minden nép G.-nak azt a növényt mondja, amelynek lisztje főtáplálékul szolgál s hogy ezek a növények majdnem kivétel nélkül a pázsitfélék családjába tartoznak, az irodalomban mindjobban érvényesülő az a felfogás mutatkozik leghelyesebbnek, mely szerint G. a füvek családjába tartozó azon növények, melyeket magvaik végett mivelnek. E szerint G. a buza, rozs, árpa, zab, tengeri, a rizs s a köles, meg a cirok különféle fajai. A gabonafélék mind megegyeznek abban, hogy szemtermésökben tekintélyes mennyiségü lisztet tartalmaznak, minélfogva ugy emberi táplálékul, mint abrakul s ipari termények - sör, szesz, keményítő - előállítására alkalmasak; azonkivül tartalmaznak kisebb-nagyobb mennyiségü proteint, zsirt, növényrostot s hamut. A gabonaszemek összetétele nagyon változó nemcsak a nem vagy a faj szerint, hanem ugyanazon fajtánál is a klima talaj, trágyázás s mivelés szerint. V. ö. Cserháti S., A gabonafélék termesztése (Magyar-Óvár 1889). - G. az őskorban, l. Földmivelés.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me