Ebéd,

Full text search

Ebéd, a déli evés, az akkor elfogyasztott ételek összessége. Az ily értelemben vett E.-nek a régi görögöknél az u. n. deipnón v. dórpon felelt meg, melyet délutáni 4 óra tájban költöttek el. A görögök E.-je nagyon egyszerü volt, leginkább kenyérből és husból állott. Főétkük a maza, mely árpalisztből készült kásaféle eledel volt. Később már nagyobb fényüzés kapott lábra, különösen a szibarisi és krotoni konyha volt e tekintetben hires. A rómaiaknál az E. neve prandium volt, mely meleg és hideg ételekből, halból, osztrigából stb. állott; italul mézes bor (mulsum) v. meleg borpuncs (calda) szolgált. A germánok, ép ugy mint a gallok és frankok, este felé ették E.-jüket, csak később jött divatba a déltájban való ebédelés. A későbbi idők folyamán mindinkább szokásosabbá vált az E.-t a déli időben elkölteni. Hollandiában, Angolországban, és Franciaországban és Németország némely városaiban az E.-t, melyet déltájban elköltött villás reggeli előz meg, délután 4 órakor vagy még később szokták elfogyasztani. Svédországban a tulajdonképeni E.-t u. n. smörgasbröd szokta megelőzni, mely étvágygerjesztő eledelekből, kaviárból, heringekből, husgaluska, sajt, likör, pálinkafélékből áll; ugyanilyféle az Oroszországban divatos zakuszki (a. m. előebéd). A keleti népek nem ismerik annyira a lakomák csábjait, mint Nyugat népei. Hazánkban a 12-1 óra közti E. járja. L. még Lakoma.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me