Erjesztő kád

Full text search

Erjesztő kád. A borászatban erjesztő kádakat csak a vörös bor készítésére használnak, s ezeket káci-nak nevezik. A vörös bor készítésére való E. oly módon legyen berendezve, hogy az erjedésnél keletkező szénsav a törkölyt ki ne emelje belőle, mert különben az erjedő musttal nem érintkező részletből a festőanyag nem vonatik ki, s azonfelül a kiemelt törköly felülete kedvező tanyája az ecetbakteriumoknak, mely annak felületét ecetessé teszi; ez okból a törkölyt sürü rácscsal vagy átlyuggatott fenékkel oly módon kell leszorítani, hogy azt körülbelül 10 cm.-nyire erjedő must borítsa. A kádat azután légmentesen lefedjük s a fedélre kotyogót alkalmazunk, hogy a szénsav átszállhasson, de a levegő az erjedő musthoz ne jusson. Az E.-kat tulságos nagyra ne készítsük, mert az erjedésnél meleg is fejlődik s ha a nagy kádban a hőfok a 35° C.-t meghaladja, az erjedés elnémul, a minek később rossz következései lehetnek. Az E.-t használatba vétel előtt igen alaposan ki kell tisztítani, hogy az esetleg benne fészkelő ártalmas organizmusok elpusztulván, a borba ne jussanak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir