aludttej, aggott tej, savanyú tej, szerdék

Full text search

aludttej, aggott tej, savanyú tej, szerdék: étel és egyúttal a tejfeldolgozás egyik rendszerének kiinduló készítménye. A fejés után tejtartó edényekben magára hagyott tej erjedés folyamán savanyú alvadékká alakul, tetején a zsírrészecskék tejfellé gyűlnek össze. Akár közvetlenül étkezésre, akár további feldolgozásra szánják az aludttejet, a tejfelt vagy leszedik róla, vagy belekeverik. Ilyen módon oltóanyag nélkül nálunk csaknem kizárólag tehéntejet, a szegények kecsketejet altatnak. Juhtejnél ez csak kivételesen fordul elő. Az aludttej kocsonyásan kanalazva vagy összekeverve (tört tej) önálló étel, kenyérrel eszik. Aludttejet tálalnak kásaételekhez, habarnak vele levesfélét. Erdély DK-i részén (Marosvásárhely – Nagyszeben vonalától keletre) és Moldvában az aludttejet nem kocsonyás állapotban fogyasztják, hanem megtörve, erőteljesen összekeverve ( verttej). A tejfeldolgozás menetében aludttejből (szerdékből) túrót (szerdéktúrót) vagy vajat ( vajkészítés) készítenek. – Irod. K. Kovács László: Adatok a tejkonzerválásunk egyik régi módjához (Etnn., 1970. 2–4. sz.).
Kisbán Eszter

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir