Takonykór

Full text search

Takonykór (malleus humidus), egypatások, főleg lovak fertőző betegsége, melynek okozója a Löffler által felfedezett Bacillus mallei. A T. jellemző kóros képletei mákszem-kölesnyi, sárgás-fehér tömött göbök, melyek különböző szövetekben a bacillusok letelepedése helyén lobos folyamat útján fejlődnek és amelyek rendszerint bő vérü udvartól környezvék. Későbben a göbök nagyobbodásával azok ellágyulása, illetőleg szétesése jár, minek folytán szabad felületeken (orrban, légutakban) csipkézett, kimart szélü és szalonnaszerü alappal ellátott fekélyek, a szövetek mélyében pedig (tüdőben, lépben, vesében, májban, csontban, bőralatti szövetben) sűrü, nyulós genynyel telt tályogok fejlődnek. A T. rendszerint a nyirokerek útján terjed, miért is a szomszédos nyirokcsomók többnyire szintén betegek; de nem ritkán a T. bacillusa a vérpálya útján távoli szervekbe is jut és azokban áttéti gócokat idéz elő. Alig van szerv, amelyben a T.-os elváltozások elő nem fordulhatnának; leggyakoribbak a tüdőkben, orrban, légutakban, bőrben, ivarszervekben, csontokban és ízületekben, lépben, májban. A T. túlnyomólag idült, hónapokig, sőt évekig is elhúzódó, csak ritkán (főkép szamaraknál és öszvéreknél) hevenyen, 1-2 hét alatt lefolyó betegség. Kétségtelen, hogy a T. kivételes esetekben gyógyulhat, valamint az is, hogy bizonyos tájakon (p. Dél-Oroszországban) jellege sokkal kevésbé veszedelmes. A T. bacillusa az ismert kórt okozó bacillusok között legkisebbek közé tartozik s nagyságára nézve a gümőbacillust közelíti meg: egyenes v. görbült, tompa végü pálcika, mely anilinfestékek oldatával festve nem ritkán festetlen, illetőleg gyengén festett részleteket tüntet fel. 37°C. melegben tenyésztve főtt burgonyán 2-3 nap mulva gombostűfejnyi, sárgás, mézcsepphez hasonló koloniákat ad, melyek később jellemző sötét-barna színt vesznek fel. Agar-agaron apró áttetsző, szenynyes-fehér nyulós telepeket, húslevesben tenyésztve nyulós, szürke szinü üledéket alkot. Vékony rétegben szárítva a T. bacillusa életképességét már 10 nap alatt elvszítheti, 70°-ra hevítve 6 óra, 100°-ra hevítve 3 perc alatt. Mesterséges tenyészetekben a bacillus a mallein-nak nevezett anyagot termeli (l. o.). A T. a lóval együtt minden országban többé-kevésbé elterjedt bántalom. Magyarországon a T. miatt való lóveszteség évente 700 körül van, ami az összes lóállománynak mintegy 0,04 %-a. A betegség csakis beteg állatoknak a T. bacillusát tartalmazó kóros váladékaival ragad egészséges állatra; a fertőzés nem annyira az orr nyálkahártyáján, mint inkább a bélcsatornán és a bőrön keresztül történik. Más állatfajon a T.-t természetes fertőzés után nem észlelhetni, bár mesterségesen tengeri malac, egér, macska, házi nyúl, kisebb mértékben a kutya, kecske, juh is fertőzhető. T.-os ló husának etetése után állatsereglet oroszlánait és tigriseit is látták megbetegedni. Emberre a T. beteg lovakról ragad át, miért is majdnem kizárólag kocsisok és lóápolók betegszenek meg; de a betegség, illetőleg okozó baktériumának tanulmányozása nem egy lelkes buvárnak is került már életébe. Az emberi T. tünetei egészben hasonlók lovakon észlelhetőkhöz, de a bőr és izomzat sokszoros kóros gócai itt előtérbe lépnek. Az állategészségügyi törvény értelmében T.-ban szenvedő ló kártalanítás nélkül kiirtandó, a betegség vagy a fertőzés gyanujában álló állat pedig 60 napi megfigyelés alá helyezendő. Ezt az időt a mallein (l. o.) igénybevétele által tetemesen meg lehet rövidíteni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir