1971: Kormányrendelet a természetvédelemről

Full text search

1971: Kormányrendelet a természetvédelemről
Mivel a korábbi (1962-es) kormányrendelet eléggé „visszafogott” volt, szükségessé vált a törvényerejű rendelet újabb végrehajtási rendeletének kiadása. Az 1901-ben , valamint 1954-ben kiadott állatvédelmi, illetve madárvédelmi rendeletek óta ez volt az első olyan jogszabály (A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány 12/1971. [IV. 1.] számú rendelete a természetvédelemről szóló 1961. évi 18. számú törvényerejű rendelet végrehajtásáról), amely e tekintetben ismét előrelépést jelentett. Sajnos azonban még ez is túlságosan madárszemléletű volt, a többi állatfajt figyelmen kívül hagyta.
A rendelet – az eddigieken túllépő – főbb állatvédelmi vonatkozásai:
– A vadon élő madarak – hasznosságuk, valamint természeti és tudományos értékük miatt – külön védetté nyilvánító határozat nélkül e rendelet alapján természetvédelem alatt állnak. A védettség kiterjed a madarak költőhelyére és minden fejlődési alakjára, így tojásaira és fiókáira is.
– Ragadozó madár tartásához, behozatalához vagy külföldre szállításához a természetvédelmi főhatóság engedélye szükséges.
– A vadon élő, nem hazai állatfajok állatkerten kívüli betelepítéséhez vagy elterjesztéséhez a természetvédelmi főhatóság hozzájárulását ki kell kérni.
A legnagyobb előrelépést az jelentette, hogy a rendelet nem a védett madárfajokat sorolta fel, hanem azokat, amelyekre a védelem nem terjedt ki. Ennek számos gyakorlati előnye volt, mint pl.:
– mivel a nem védett madárfajok száma az összes fajnak csak hat százalékát tette ki (340-ből 19), a jogszabályok áttekinthetőbbé váltak,
– az oktatásnál (pl. a vadászok képzésénél) nem 321 madárfajt, hanem csak annak töredékét kitevő tizenkilenc fajt kellett ismertetni,
– ha egy új faj megjelent, az eleve védelem alatt állott.
A rendelet értelmében a védelem nem terjedt ki a dolmányos varjúra, a szarkára, a szajkóra, a háziverébre, a mezei verébre, a fogolyra, a fácánra, a balkáni gerlére, az örvös galambra, az erdei szalonkára, a sárszalonkára, a tőkés récére, a csörgőrécére, a böjti récére, a barátrécére, a fütyülő récére, a vetési lúdra, a nagy lilikre és a kis lilikre, vagyis 19 fajra.
Időszakonként vagy helyenként ritkítható lett a vetési varjú, a seregély, a szürke gém, a szárcsa, a héja, a karvaly és a barna rétihéja.
Mivel akkor Magyarországon 340 madárfaj élt, 314 teljes, 7 részleges védelmet kapott, vagyis 321 madárfaj került oltalom alá, ami 94 százalékos védettségi aránynak felelt meg.
A védett fajok száma 38-cal emelkedett. A nem védett 19 madárfaj közül ötöt „közönséges” pusztítható fajnak, 14-et pedig vadászható szárnyas vadfajnak minősítettek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir