Hamuzsírfőzők

Full text search

Hamuzsírfőzők
Maga a hamuzsír az üveggyártás alapvető kelléke, s tudjuk, hogy a 13. században nagyhírű üveggyár működött a Selmecbánya melletti Szklenón (mellesleg e helyen alapított 500 évvel később Born Ignác egy nemzetközi tudóstársaságot), s tudjuk azt is, hogy az 1244-ben íródott Budai Jogkönyvben szó esik a szappangyártásról, s egykoron úgy gondolták, hogy annak is elengedhetetlen segédanyaga a hamuzsír. A hamuzsírt fából vagy szőlővesszőből nyerték, de néha még szőlőtörkölyt is használtak e célra: 1 puttony tokaji törköly pálinkafőzés után elégetve 18 uncia hamut eredményezett, amelyből 1,5 uncia hamuzsírt nyertek ki. A hamut általában forró vízzel lúgozták ki, s így állt elő a hamuzsír, amelyet átszűrtek, majd száradásig főztek. Sajnos e mesterséget sok helyütt erdőirtás kísérte, hiszen alapanyagul többnyire bükkfát, tölgyfát, juharfát és nyírfát választottak, s jutottak el a végtermékhez, a kálium-karbonáthoz.
A 18. század közepéig a szódát és a hamuzsírt azonos anyagnak vélték, majd du Monceau 1735-ben, Marggraf pedig 1758-ban kimutatta, hogy e két anyag lángfestéssel megkülönböztethető egymástól, s Davy bebizonyította, hogy a szódában nátriumvegyület van, a hamuzsírban pedig káliumvegyület. Az egyik elsősorban nátrium-karbonátból, a másik meg döntő mennyiségben kálium-karbonátból áll.
Talán még egy fontos tényt tehetünk hozzá e történethez: azt, hogy a pozsonyi Torkos Jusztusz János Marggraféval azonos eredményre jutott – tőle függetlenül – 1763-ban, amit az e témában írt könyve is igazol. Torkos állította, hogy a sziksó nem azonos a hamuzsírral, viszont a szappanfőzéshez a sziksó (vagyis a szóda) alkalmasabb. Mivel a hamuzsír alapanyaga többnyire a fa volt, a sziksóé meg a szikes talaj, több erdőt is megmenthetett volna a tudósvilág, ha figyelnek Torkos szavaira. De természetesen nem figyeltek.
Később a hamuzsírt már a répacukorgyártás melléktermékéből, a melaszcefréből nyerték ki, s úgy tűnt, jó erre a napraforgószár, s más alapanyag is, így a hamuzsírfőzők – szerencsére ma már nem irtják az erdőket, s a múlt században a szappangyártók közül
többen végre a hamuzsír helyett szódát kezdtek alkalmazni. Száz évvel Torkos javallata után.

A vegytan kissé tiszteletlen ábrázolása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir