László nagyváradi kanonok, dékán és szeghalmi főesperes származása.

Full text search

László nagyváradi kanonok, dékán és szeghalmi főesperes származása.
László kanonok, dékán és szeghalmi főesperes. Vérségi kötelék füzte a Kállai ősnemzetséghez, melynek egyik tagját, Imrét, ki birtokáról, a szabolcsmegyei Oroszról irta magát, midőn 1357-ben kelt leveleivel felszólitja, hogy a váradi káptalan bagaméri jobbágyainak szolgáltasson igazságot, – határozottan rokonának nevezi, sőt atyafiui vonzalmát is tanusitja iránta, azon szép ajánlatot tevén előtte, hogy fiát, kit értesülése szerint Váradra készül iskolába adni, küldje egyenesen ő hozzá, ő a gyermeknek majd hiven gondját viseli.»* Pecsétje «tojásdad alaku, mezejében sarkig érő női ruhában álló szentet tüntet fel, ki jobbjában hatküllős kereket, baljában pedig pálmaágat tart; mellette két oldalt egy-egy virágszál, de a jobboldalinak már csak szára alja van meg. Kétségkivül Szent Katalin. Körirata egyszerü kettős vonal közt alant, a szent lábainál kezdődik s jobbról balra folyik maiuskula-betükkel:
Bunyitay, II. k. 95. l.
† SI . LADISLAI . DANOIDI . WARADIEN
*
(† Sigillum Ladislai Canonici Varadiensis).
E pecsét bár előkelő származásu s állásu férfi tulajdona volt, de szerény külsejével s egyszerü fejér viasz anyagával – kivált ha püspökeink gazdagon diszitett s piros viaszba nyomott pecsétjeivel hasonlitjuk össze – élénken hirdeti a nagy rangkülönbséget, mely tulajdonosaik közt létezett.
László főesperes 1363-ban fordul elő utoljára.»*
U. o. 96–97. l.
Mindössze is csak ennyit közöl velünk a váradi püspökség tudós történetirója László kanonokról. Bályok-Semjén nb. rokonának nemzedékrendi töredéke pedig Karácsonyi szerint* a következő:
Magy. nemz. I. tábla a 180–81. l. közt.
II. Egyed 1250–81; I. Iván 1290–1342; Simon 1299–1329; II. László 1346–57; András 1346–53; Demeter 1347–57; N. leány ~ Bőcsy Domokos;
IV. Péter 1335–57; Imre 1341–55 (=Orosy Imre 1357)
Gyanuba vehetjük ezen a nemzedékrenden szereplő II. Lászlót, de róla az okiratok nem árulják el, hogy papi ember lett volna. Azért is azt sejtem, hogy László származását másutt kell kutatnunk, még pedig a Bőcsy rokonok között.
A Wertner által összeállitott táblázatból* rögtön szemünkbe ötlik:
Turul, 1892, évf. 176. l.
Bőcsy Dénes 1291–1341; Dőcsi Domokos 1304–46 ~ Kállay Katalin; I. Czudar János 1303–47; László 1374-ben szegzárdi, később pannonhalmi apát; stb.
Azt hiszem, Czudar László egy személy a szeghalmi főesperessel. De ez csak hozzávetés, 86mely bővebb bizonyitásra szorul. Leginkább dr. Karácsonyi János a megmondhatója, helyes nyomon járok-e?
KÁLLAY UBUL

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir