HARMINCZHAT-PECSÉTES OKLEVÉL 1511-BŐL. (ELSŐ KÖZLEMÉNY.)

Full text search

1HARMINCZHAT-PECSÉTES OKLEVÉL 1511-BŐL.
(ELSŐ KÖZLEMÉNY.)
– Egy melléklettel. –
Egy oklevél, a melyre harminczhat pecsét van nyomva, szakértő előtt is kuriózumnak tűnik fel első pillanatra. Azaz ritkának és érdekesnek. S annál inkább, ha, mint a jelen oklevél, még ismeretlen is, melynek érdekét tehát az ujdonság is növeli.*
Oklevelünk (Orsz. Levéltár Dl. 22154.) eddig – úgy látszik – el tudott siklani a történetírók kezei elől. De lételét sejtették. Kovachich: Vestigia Comitiorum 462. lap czéloz reá: emlékszik, mintha már látta volna, de nem tudja hol. – Szalay László pedig: Magyarország története III. kötet 470. lapján így szól róla 1853-ban: «Az 1511. ápril 24-én megnyílt országgyűlés végzései úgy látszik nem fogalmaztattak törvény képébe; legalább eddig nem jutottak oly kézbe, mely a gyászos korszak ezen emlékeit közzétette volna.»
Értékét azonban nem ez a körülmény határozza meg, hanem belső fontossága, tanulságos volta. Hogy szétbonczolva, értelmezve és összerakva, mily tágas látkört enged számunkra ama régi világból, a melyből származott.
Oklevelünk e részben első rangú fontosságú emlék, úgy köz- és műveltségtörténeti, mint specialis diplomatikai, sphragistikai és heraldikai szempontból.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir