Aeroszolok

Full text search

Aeroszolok
A finom mérettartományba tartozó aeroszol részecskék (pl. szulfát, nitrát, ammónium) aerodinamikai tulajdonságaiknál fogva elsődleges forrásaiktól igen nagy távolságra juthatnak a légköri transzport útján. Ez azt jelenti, hogy egy adott háttérállomáson mért koncentrációjuk nemcsak a hazai források eredményeként alakul ki. Ezek a komponensek gázfázisú elsődleges szennyezőkből (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, ammónia) keletkeznek a légköri kémiai átalakulások során. A vizsgált aeroszol részecskék hatással vannak a légkör optikai tulajdonságaira, valamint – a száraz és a nedves ülepedésen keresztül – befolyásolják a felszín és a bioszféra savas terhelését is.
Az év során a legmagasabb havi átlagos szulfátkoncentrációt decemberben mértük K-pusztán, míg a legkisebb értékek valamennyi állomáson májusban voltak megfigyelhetőek. A nitrátkoncentráció szabályos évi menetet követ: a nyári hónapokban alacsony, míg télen viszonylag magas értékeket regisztráltunk. A légköri ammónium koncentrációja novemberben és decemberben volt a legnagyobb.
A fenti komponensek hosszú időtávú változékonyságát vizsgálva elmondhatjuk, hogy a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején általában magasabbak voltak az évi átlagok, mint jelenleg. A szulfát esetében 1993-ban tapasztaltunk kiugróan magas értéket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir