1874

Full text search

1874
Jan. 1. – Elzász-Lotaringiában hatályba lép a birodalmi alkotmány. Ez az intézkedés erősíti a lakosság németellenességét.
Jan. 10. – A választásokon a Nemzeti Liberális Párt 155 mandátumot szerez, a Centrum Párt 51-et és a Haladó Párt 49-et.
Febr. 12. – Elzász-Lotaringiában katolikusellenes iskolatörvényt bocsátanak ki.
Febr. 22. – Harry von Arnim-Suckow gróf párizsi német nagykövetet visszahívják. Arnim-Suckow, Bismarck kancellár ellenfele, a franciaországi monarchista restauráció támogatója szolgálati dokumentumokat tulajdonít el.
Ápr. 20. – Bismarck a Reichstag elé terjeszti birodalmi katonai törvényét, amely a hadsereg békeállományát 400 000 főre emelné, és 7 évre előre biztosítaná a katonai költségvetést. A törvényjavaslatot megszavazzák.
Máj. 7. – Birodalmi sajtótörvény proklamálja a sajtószabadságot, eltörli a cenzúrát és más állami preventív intézkedéseket. Mivel a sajtószabadságot csak törvény, de nem az alkotmány szabályozza, ezért bármikor korlátozható. Ez kitűnik a kultúrharctörvényből is.
Júl. 13. – Otto von Bismarck birodalmi kancellár ellen Kissingenben sikertelen merényletet követ el Ludwig Kullmann kádármester, aki egyházellenes intézkedései miatt támadt Bismarckra.
Az év folyamán – Poroszországban kötelezővé teszik a polgári házasságot. – Berlinben megnyílik az első városi kórház. – A Német Archeológiai Intézet Rómából Berlinbe teszi át székhelyét. – A birodalom területén oltási törvény lép életbe, amely többek között a védő himlőoltást is előírja. – Németország szerződést köt a görög kormánnyal, hogy Olympiában ásatásokat végezhetnek. – Karl Humann mérnök a berlini Királyi Múzeumnak ajándékoz egy márványreliefet, amelyet az ókori Pergamon város területén végzett ásatásai során talált (ún. pergamoni oltár).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir