Új-Kaledónia

Full text search

Új-Kaledónia
Nouvelle Calédonie et Dépendances
Fekvés: Szigetcsoport a Csendes-óceán DNy-i részében, Ausztráliától K-re. Terület: 19103 km2. Népesség (1989): 145 000. Melanéz (kanak), vietnami, indonéz, polinéz, francia, wallisi. Székhely: Nouméa (1983): 60 112. Gazdaság: GNP (*1985): 860 M USD. GNP/fő (*1985): 5513 USD. Főbb exportcikkek: nikkel, kávé, kopra.
Új-Kaledóniához tartozik: Loyalty Islands (3 szigetből álló csoport), Isle of Pines, Bélep-szigetcsoport, Chesterfield Islands, Huon Islands, Walpole, Matthew Island, Hunter Island és számos kisebb, lakatlan sziget.
A szigetet 1853-ban szállják meg a franciák, majd a környező kisebb területekkel együtt 1958-ban kapja meg a tengeren túli terület státusát. A korábbi párizsi elnyomás után a 80-as években a szocialista kormányzat idején felélénkül a vita a terület jövőjéről. Az elszakadást követelő csoportok több erőszakos akciót hajtanak végre. Az 1984-ben elszaporodó zavargások után dec.-ben a helyi kanak lakosság képviselői Új-Kaledónia függetlenségét kiáltják ki. Franciaország ezt elutasítja, és csak belső autonómiát ad a szigetnek. A sziget jövőjéről döntő népszavazáson – a függetlenség nem szerepel alternatívaként – a helyiek többsége tartózkodik, így a francia telepesek változások ellen leadott szavazatai döntenek. Az 1985. szept.-i választásokon is ők szerzik meg a többséget az egyébként nagyobb számú helyi lakossággal szemben a helyi parlamentben. Miután Francois Mitterrand 1988-ban másodszor is Franciaország elnöke, szocialista miniszterelnöke bejelenti, hogy Új-Kaledónia jövőjéről még ebben az évben demokratikus döntést hoznak. A nov.-i népszavazáson alacsony részvétel mellett a lakosság úgy dönt, hogy a sziget nagyobb önállóságot kap, s hogy az évezredforduló előtt újra szavaznak a függetlenség kérdéséről. 1989. máj.-ban meggyilkolják a mérsékelten franciaellenes párt 2 vezetőjét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir