A nagy bevásárlás

Full text search

A nagy bevásárlás
1989 áprilisának első 7 napján félmillió magyar állampolgár – a lakosság 5%-a – utazott Ausztriába bevásárolni. Ekkor tetőzött az a népvándorlási hullám – „magyar invázió” –, amely 1988 őszétől 1989 tavaszáig söpört végig Ausztria keleti részén, s amelynek rekordjait a Magyarországon piros betűs ünnepnapokon – nov. 7-én, márc. 15-én, ápr. 3–4-én – regisztrálták. A hajnalban induló és este visszaérkező személyautók, autóbuszok a szokásos bazárárukon kívül személyi számítógépet, mikrohullámú sütőt, színes tévét, videofelvevőt és -lejátszót, elektronikus játékokat, legkivált pedig fagyasztószekrényt hoztak.
Annak hátterében, hogy ez a különös rekord megszületett – hogy az ausztriai utazás egyedüli célja milliók számára a bevásárlás lett –, bizonyos kormányzati döntések és gazdasági folyamatok sajátos egybeesése állt. 1987 novemberében a Grósz-kormány úgy döntött, hogy állampolgári joggá teszi a külföldi utazást. A világ összes országába érvényes, külön engedélyezési eljárás nélkül használható útlevelek kiállítását 1988 januárjában kezdték meg. Ezt megelőzően – a korábbi korlátozott utazási lehetőségekhez igazodva – 10 000 forintra emelték a vámmentesség mértékét, és megengedték, hogy a 10000 forintok összevonásával egy-egy család vámmentesen vagy csekély vám megfizetésével hozhasson be nagyobb értékű műszaki cikkeket. 1989-ben eltörölték a nyugati utazás utolsó adminisztratív kötöttségét is, amely addig megkövetelte az utastól, hogy legalább 3000 forintnyi „hivatalos eredetű”, azaz legális forrásból származó konvertibilis valutával rendelkezzen. A használt kocsik után fizetendő vámot pedig 50%-ról 10%-ra csökkentették.
Olyan helyzetben nyílt meg a szabad utazás lehetősége, amikor a forint inflációja két számjegyűvé vált, s így értékőrzés céljából is ésszerű volt külföldi valutát gyűjteni. Ehhez forrást a beutazóturizmus nyújtott (1988-ban 6,4 millióan látogattak Nyugatról Magyarországra). A külföldi turisták pénzének megszerzéséért versenyfutás indult a 18 milliárd USD-nyi adósság terhét viselő állam és a személyes boldogulásáért küzdő állampolgárok között. Az utóbbiak egyrészt a forintot kínálták a hivatalos árfolyamnál olcsóbban a turistáknak, másrészt turisztikai szolgáltatásokat – szobát, étkezést, személyfuvarozást stb. – ajánlottak nekik konvertibilis valutáért. Emellett a személyi szolgáltatásokat nyújtók közül sokan – pl. kisiparosok, orvosok, fogtechnikusok – külföldi valutában kérték járandóságukat.
Ismeretlen mennyiségű – becslések szerint több száz millió dollárnyi – külföldi fizetőeszköz halmozódott fel a lakosságnál, s nemigen nyílt mód ennek hazai felhasználására. Bár a valutáért árusító hazai üzletek szinte mindazokat a termékeket kínálták, amelyek forintért nem voltak kaphatók, magyar állampolgárok ezeket nemigen vehették meg, mert az üzletek nem fogadhattak el tőlük 2000 – később 4000 – forint értékűnél több külföldi valutát. A belföldi áruhiány a külföldi utazási lehetőséggel és a vámkedvezményekkel összetalálkozva tekintélyes mennyiségű valutát szivattyúzott át a nyugati határ túloldalára.
Ott, Ausztria keleti részén, a magyar boom a kereskedők számára az évszázad üzletét jelentette. Elsőként a bécsi Mariahilfer Strasse és a Shopping City Süd áruházai részesedtek az üzletből, azon fővárosi kiskereskedők mellett, akik olcsó áruk tömegével, apró ajándékokkal, magyar nyelvű üdvözlő feliratokkal, magyarországi sajtóhirdetésekkel és az értéktöbbletadó helyszíni visszatérítésével csalogatták a magyar vevőket. Később a Bécs és Nickelsdorf között árusítók is bekapcsolódtak: fióküzleteket nyitottak az országút mentén, hogy megállítsák a Bécs felé igyekvőket.
Ilyen helyzetben jelentette be 1989. március végén Budapesten Patkó András pénzügyminiszter-helyettes, hogy ápr. 8-tól 5000 forintra csökkentik a vámmentesség mértékét, és megszüntetik a vámkedvezmény családi összevonásának lehetőségét. A közlés nyomán indult meg a minden korábbinál hosszabb autókaraván, amely ápr. 3-án – Magyarországon munkaszüneti nap, Ausztriában „arany hétfő” – megbénította a forgalmat Tatabányától az osztrák fővárosig. „Kelet-Ausztria ismét magyar kézen” címmel ad helyzetjelentést az APA osztrák hírügynökség; Helmut Zilk, Bécs polgármestere pedig „az emberiség történelmének első békés népvándorlásaként” üdvözli a jelenséget. Míg Zurndorfban az anyák ülősztrájkkal tiltakoztak a községükön szüntelenül átáramló forgalom ellen, és a közlekedés veszélyessége miatt több burgenlandi faluban nem nyitottak ki iskolák, óvodák, addig Nickelsdorf, Parndorf, Gattendorf és Bruck nem egy üzlete előtt daruszolgálat működött, hogy a boltajtóban kifizetett Gorenje fagyasztószekrényt már emelhesse is a roskadozó Trabant tetejére.
Nincs megbízható válasz arra a közvéleményt is erősen foglalkoztató kérdésre, hogy mindennek következtében mennyi pénz áramlott Magyarországról Ausztriába. Az osztrák kereskedők és a magyar vevők szemérmesen hallgatnak. A magyar vámőrség egyik számítása így szól: ha csupán április első 7 napját tekintjük, és feltételezzük, hogy a félmillió kiutazó csupán azt a 4000 forintnyi valutát költötte el, amit engedély nélkül is kivihet, akkor az összeg félmilliárd osztrák schillingre rúg. De akkor még senki nem vette igénybe turistaellátmányát, nem vett fel pénzt deviza-, ill. utazási számlájáról, s nem vitt ki a zsebében egyetlen illegálisan szerzett schillinget sem. Az osztrák nemzeti bank számításai szerint – az ausztriai forintbeváltások összegét és a Magyar Nemzeti Banknak eladott schilling bankjegyek értékét alapul véve – viszont a magyar turisták 1988-ban 7 milliárd schillinget költöttek el Ausztriában, ebből mintegy 6 milliárdot áruvásárlásra.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir