Fejlődéstörténet

Full text search

Fejlődéstörténet
A repülés forradalmi változást hozott a közlekedésben. Már a század elején, a 20-as években légitársaságok egész sora jött létre, és óriási versengés alakult ki a repülőgépgyártó vállalatok között az utasszállító repülőgépek kifejlesztésében. A fejlesztés célja minél nagyobb befogadóképességű, hatótávolságú és sebességű repülőgépek létrehozása volt.
A repülőipar már a kezdet kezdetén is az új tudományok, gyártási eljárások és új szerkezeti anyagok kifejlesztésének egyik legjelentősebb ösztönzője volt és maradt mind a mai napig. A korszerű repülőgép megalkotása megköveteli a legfejlettebb technológiák alkalmazását, a kohászattól az elektronikáig, minden iparágban.
A hajtómű a repülőgépek minden generációjának meghatározó tényezője. Egészen az 50-es évek elejéig csak dugattyús motorral felszerelt utasszállító repülőgépek voltak. A II. világháború után megindult a közforgalmi repülőgépek rohamos fejlődése is. Ez a Douglas amerikai repülőgépgyár DC-3 típusú repülőgépével kezdődött, amelynek LI-2 néven ismert, Szovjetunióban gyártott változatát a magyar légiközlekedés is sikeresen alkalmazta. A DC-3 kétmotoros, 14-21 utas szállítására alkalmas, 230 km/h utazósebességű, 2500 km hatótávolságú repülőgép. E típusból gyártottak napjainkig is a legtöbbet (14-15 000 db), és ez volt az első héjszerkezetű utasszállító repülőgép a világon.
A kétmotoros utasszállító repülőgépeket a nagyobb befogadóképességű (50-100 utas) négy-, sőt hatmotoros gépek követték. Ezeket főleg a II. világháborúban alkalmazott bombázógépekből fejlesztették ki. A dugattyús motorral felszerelt gépek utazósebessége nem haladja meg a 400-500 km/h értéket, és ezt éppen a motor technikai korlátai okozták. A repülőgép-tervezők és -gyártók türelmetlenül várták, hogy megjelenjenek a dugattyús motoroknál nagyobb teljesítményű gázturbinák, amelyek prototípusait már a II. világháború katonai gépein kipróbálták.
A gázturbina mérföldkő a repülés történetében, mert óriási távlatokat nyitott. Nem gátolta elterjedését az sem, hogy fajlagos üzemanyag-fogyasztása jóval nagyobb, mint a dugattyús motoroké, mert abban az időben az üzemanyagár még alacsony volt. A gázturbinás (sugárhajtású) repülőgépek utazósebessége 750-950 km/h, ez másfél-kétszerese a dugattyús motorral felszerelt repülőgépeknek.
Az 50-es évek közepén elkezdődött a repülős sugárhajtású (jet) korszaka, és napjainkban is tart. E korszakban vált a repülés igazi tömegközlekedéssé. Az első menetrend szerinti forgalomba állított sugárhajtású repülőgép a 70 személyes brit gyártmányú COMET-1, amelyet 1952-ben állítottak üzembe. A konstrukciós tapasztalatok hiánya miatt a repülőgéppel több – halálos áldozatokat is követelő – baleset történt, ezért rövidesen kivonták a menetrendszerű forgalomból. 1956-ban üzembe állították a szovjet gyártmányú, 70-100 személyes, TU-104 (Tupoljev) típusú sugárhajtású repülőgépet, amely jól bevált a nemzetközi forgalomban is. 1958-ban a brit BOAC légitársaság Comet-4 típusú gépével megnyitotta a világ első menetrendszerű járatát az Atlanti-óceán fölött. Pár hónappal később az amerikaiak büszkesége, a B-707 (Boeing) következett a Pan Am légitársaság színeiben a New York-Párizs útvonalon.
A sugárhajtású repülőgépek üzembe állításával egy időben megjelent a gázturbinás hajtómű újabb változata. Megszerkesztették a légcsavaros gázturbinát, amely átmenetnek tekinthető a légcsavaros-dugattyús hajtómű és a gázturbina között. A légcsavaros gázturbinás gépek üzemanyag-fogyasztása kedvezőbb volt, mint a sugárhajtású gépeké, de utazósebességük 300-350 km/h értékkel alacsonyabb volt. E kategória jeles képviselői az angol Bristol Britannia és a szovjet IL-18 (Iljusin). A légcsavaros gázturbinás utasszállító gépek a nemzetközi légiforgalomban nem terjedtek el, a 70-es évek elejére a sugárhajtású repülőgépek egyeduralkodóvá váltak.
A 60-as évek végére elkészült a világ két első hangsebesség fölötti utasszállító gépe: a szovjet TU-144 (1968) és a brit-francia Concorde (1969). Az amerikai repülőgépipari nem vett részt a szuperszonikus repülőgép kifejlesztésének versenyében. A nagy amerikai gyárak (Boeing, Lockheed) csak a tanulmányterv és a költségvetés kidolgozásáig jutottak el, és gazdaságossági megfontolásból nem indították be a gyártást. Mind kiderült, igazuk volt a piac igényeinek megítélésében: a szuperszonikus utasszállító repülőgépek nem terjedtek el. A TU-144-et sohasem állították nemzetközi forgalomba, a Concorde üzemeltetése pedig – néhány útvonalat kivéve – nagy veszteséget hozott.
A 60-as évek közepére-végére elkészült a sugárhajtású repülőgépek második generációja, amelynek képviselői korunk légiflottájának gerincét képezik. A legismertebb gépek: TU-134, TU-154, IL-62, JAK-42, IL-86 (Szovjetunió); B-727, B-737-200, B-747, DC-8, DC-9, C-10, L-1011 (Egyesült Államok); Caravelle (Franciaország); BAC-111 (Nagy-Britannia). E gépeket már második generációs, ún. kétáramú gázturbinákkal szerelték fel, amelyek nagyobb teljesítményűek és üzemanyag-fogyasztásuk is kedvezőbb. (Kétáramúság: a turbina meghajt egy ventilátor fokozatot is, amely pótlólagos tolóerőt szolgáltat. Ez a „hidegáram”. A hidegáramban-melegáramban áramló levegő tömegének aránya a kétáramúság foka).
A 70-es évek elejére az amerikai repülőipar nyomasztó fölénybe került a nyugat-európai országokéval szemben. A Boeing B-747 óriásgépe (népszerű nevén Jumbo) 400-600 személyes befogadóképességével igazi tömegközlekedési eszközzé vált az Atlanci-óceán fölötti forgalomban és más nagyforgalmú útvonalakon is. A Jumbónak hosszú ideig egyetlen versenytársa volt a nyugati világban, a szintén amerikai gyártmányú Douglas DC-10. Nyugat-Európában ekkor fogalmazódott meg az igény európai gyártású utasszállító repülőgép létrehozására.
1970-ben 4 ország közös vállalkozásában megalapították az Airbus Industrie-t, amelynek első gépe, az A-300 típusú légibusz (1972) a kor minden technikai újdonságát egyesítette.
A 70-es évek elején az olajválság és az azt követő recesszió újabb követelményt támasztott a repülőgépiparral szemben: arra ösztökélte a gyártókat, hogy minél kisebb üzemanyag-fogyasztású, környezetkímélő és jóval gazdaságosabb repülőgépeket gyártsanak.
A Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO 150 tagállam) normákat dolgozott ki a repülőgépekkel kapcsolatos környezetvédelemre. Az előírások a repülőgépzaj megengedhető nagyságára és a hajtóművek által kibocsátott szennyező anyagokra vonatkoznak. Az előírások enyhébbek az 1977 előtt gyártott, és szigorúbbak a később üzembe állított gépekre. A repülőgépzaj problémája az utóbbi időben előtérbe került, mert az említett nemzetközi előírás alapján 1988. Január 1-jétől mindazon repülőgépet kitiltják a nemzetközi forgalomból, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek. A tényleges kitiltás veszélye Nyugat-Európában csak néhány régebbi típust érint. Ezek egy részét kivonják a forgalomból, másik részét zajcsökkentő berendezéssel szerelik fel (pl. B-707), vagy korszerű hajtóművet építenek rá (pl. DC-8). Néhány nyugat-európai országban már évek óta bírsággal sújtják a zajos repülőgépeket.
A repülőgépipar gyorsan válaszolt az újabb kihívásra. Kifejlesztették a gázturbinás hajtóművek harmadik generációját, az üzemanyag-takarékos és „csendes” hajtóműveket, amelyek lehetővé tették, hogy évtizedünk elejére elkészüljenek a harmadik generációs gépek, amelyek főbb jellemzi a következők:
– az aerodinamika legújabb eredményeinek gyakorlati alkalmazása a repülőgép konstrukciójában (pl. ún. „szuperkritikus” szárnyprofil, szárnyvéglap);
– a csúcstechnológia alkalmazása a repülőgép és hajtómű építésében;
– a repülőgép tömegének csökkentése új, nagy szilárdságú könnyűfém-ötvözetek és kétkomponensű szénszálas műanyagok felhasználásával;
– nagy kétáramúsági fokú modulrendszerű, üzemanyag-takarékos és alacsony zajszintű gázturbinás hajtóművek alkalmazása;
– fedélzeti számítógép felhasználása a repülőgép kormányzásában és navigálásában;
– a hagyományos mechanikus szerkezetű fedélzeti műszerek helyett elektronikus ellenőrző és navigációs műszerek alkalmazása, amelyek a repülőgép üzemmódjára, pályájára és helyzetére vonatkozó adatokat folyadékkristályos színes képernyőn jelenítik meg.
A harmadik generációs gépek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, mind a zaj, mind a hajtóművek által kibocsátott szennyező anyag tekintetében. Fajlagos üzemanyag-fogyasztásuk mindössze fele-egyharmada a második generációs gépeknek. A csúcstechnológia alkalmazásával gyártott repülőgépek műszaki megbízhatósága magas színvonalú, karbantartásuk kevésbé munkaigényes, élettartamuk repült órában és leszállásszámban duplája a második generációs gépekének.
A harmadik generációt jelenleg a következő gépek képviselik: Boeing: B-737-300, B-757, B-767, McDonnell Douglas: MD-81, MD-82, MD-83, MD-87, Airbus Industrie: A-300, A-310, A-320; British Aerospace: BAe-146-100, BAe-146-200, Fokker Aircraft: F-100.
Fejlesztés alatt állnak. Boeing. B-737-400, B-737-500, B-747-400, McDonnell Douglas: MD-11, Airbus Industrie: A-330, British Aerospace: BAe-146-300, Tupoljev Tervezőiroda: TU-204, Iljusin Tervezőiroda: IL-96, Jakovlev Tervezőiroda: JAK-42M.
Egy utasszállító repülőgép élettartama 15-20 év. A műszaki lehetőségek talán megengednék az élettartam további növelését, de a sugárhajtású gépek eddigi története azt bizonyítja, hogy nem érdemes: 15-20 év alatt a konstrukció elavulttá válik, a régi gépek elveszítik versenyképességüket.
Napjainkban még javában tart a harmadik generációs repülőgépek továbbfejlesztése, és biztosan állíthatjuk, hogy az ezredfordulóig vagy talán még tovább is uralják a piacot, de már megszületett a következő generáció kifejlesztésének igénye. A vezető hajtóműgyárakban már próbálják az új hajtóműveket. Ez lényegében egy légcsavaros gázturbina, amely konstrukciójában lényegesen eltér hagyományos elődjétől. A hagyományos, 4 tollú, aránylag nagy átmérőjű húzólégcsavar helyett ezen a hajtóművön kisebb átmérőjű, koaxiális, 6-8 tollú légcsavarok vannak, amelyeket közvetlenül a hajtómű turbinafokozatára, áttétel nélkül szerelnek fel, esetleg áttétellel a turbinafokozat mögé. Angol elnevezése Ultra-High-Bypass (UHB) vagy Unducted Fan (UDF) hajtómű.
A szakemberek úgy számítják, hogy az UDF hajtóművel további 30-50%-os üzemanyag-megtakarítás érhető el – anélkül, hogy a repülőgép utazósebessége csökkenne. Az UDF hajtóművel felszerelt repülőgép a Boeing és a McDonnell Douglas tervei szerint a 90-es évek elején megjelenik a légiforgalomban. Boeing: B-7J7 ideiglenes típusjelzésű 150 személyes gép, McDonnell Douglas: MD-91X, MD-92X, MD-94X jelzésű 100, 150, ill. 170 személyes gépek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir