VELEZ ÁRPÁD,

Full text search

VELEZ ÁRPÁD,
VELEZ ÁRPÁD, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Emlékeztetni szeretném a tisztelt képviselőtársakat arra, hogy az akkori magyar kormány 1992 februárjában egyidejűleg döntött az európai Eutelsat és a világméretű kapcsolatot biztosító, akkori nevén Intelsat Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezethez való csatlakozásról.
Az Eutelsathoz 1993-ban, míg az 1964-ben 11 taggal létrehozott Intelsathoz Magyarország 131. tagként 1994. január 26-án csatlakozott.
(10.30)
A csatlakozással lehetővé vált, hogy bármely magyar űrtávközlési szolgáltató külön engedély nélkül vehette igénybe a szervezet hálózatát, amely akkor 20 műholddal rendelkezett. Akkoriban ez főleg csak az Amerikai Egyesült Államokkal, Kanadával és a távol-keleti országokkal való, elsősorban távbeszélő-, ritkán televíziós kapcsolat biztosítására irányult. Előbb a televíziós híreknek a világ bármely távoli pontjáról való gyors eljuttatásának igénye, majd később az internetes adatforgalom növekedett jelentősen, amely a szervezet létjogosultságát erősítette és a tagságot még indokoltabbá tette és teszi napjainkban is.
Az Intelsat által indított műholdas technológia volt az, ami óriási hatást gyakorolt a nemzeti közszférákra a politikai, gazdasági hírek és a határokon átnyúló információtovábbítás formájában. A technológia új műsorszerkesztési stratégiák kialakulását tette lehetővé, amiből villámgyorsan fejlődtek ki a nemzetközi médiarendszerek, amelyek ugyanannak a műsornak nemzeteken, kultúrákon átívelő sugárzásával valóban megnyitották a globális kommunikáció korát. A mai globalizált világunkban nem zárkózhatunk be határaink közé, és Magyarországon ma különösen szükség van a hírek cseréjére országon belül és a külvilág felé egyaránt. Ma már szinte elképzelhetetlen az életünk műholdas tévécsatornák, valamint internet használata nélkül. Az Intelsat-műholdak segítségével tudjuk tartani a kapcsolatot a nemzetközi missziókban részt vevő katonáinkkal is. Mindehhez jelentős mértékben járult hozzá a nemzetközi műholdas távközlési szervezet, amely a világ legnagyobb űrflottájával, ma már 52 kommunikációs műholddal rendelkezik.
Magyarországnak mindig is fontos érdeke volt és továbbra is érdeke az, hogy a műholdas kommunikációt globálisan és megkülönböztetéstől mentesen szolgáltató olyan nemzetközi műholdas távközlési szervezeteknek, mint az Eutelsat és az Intelsat tagja legyen, részt vehessen a közgyűlés munkájában, és így Magyarország érdekeit is képviselni tudja a döntések meghozatalánál. Az Eutalsattal való megállapodás hasonló tartalmú módosítását az Országgyűlés 2014-ben novemberében már ratifikálta.
Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt támogatja a törvényjavaslat elfogadását és a szervezetre vonatkozó megállapodás és módosítás ratifikálását. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir