KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő a digitalizáció, amely nélkül már nem képzelhető el sem a gazdaság, sem az állam hatékony működése. A digitalizáció kiemelt területe továbbra is a távközlés, amely mindennapjaink részévé vált. A kommunikáció területén egyre nagyobb a jelen-tő-sé-ge a távközlési műholdaknak, amelyek kiegészítik, gyakran helyettesítik a földi rendszereket. A műholdak üzemeltetése és ennek a technológiának az alkalmazási költségei valamennyi érintett országra jelentős anyagi terhet róna, ha egyedül próbálná ezt megoldani.
Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a hatékony-ság, a gazdaságosság és a közös képviselet előnyeit szem előtt tartva nemzetközi szakmai szervezeteken keresztül más országokkal összefogva aknázzuk ki ezeket a lehetőségeket. A hatékonyság és a gazdaságosság érdekében tehát a műholdas kommunikáció minél szélesebb hatókörű, akár globális kialakításában számos nemzetközi távközlési szervezet vesz részt. Magyarországnak az az érdeke, hogy részese legyen ezeknek a nemzetközi összefogásoknak, hiszen így tudja a legolcsóbban, leghatékonyabban kihasználni a műholdas távközlési technológia előnyeit és persze ellátni azokat a feladatait, hogy az infokommunikációs és műholdas technológiák felhasználásával információkat közvetítsen a magyar emberek felé.
Utaltam tehát rá, hogy a tagságunk esetén a magyar érdeket is erősítő nemzetközi szervezetekre van szükség, így a Nemzetközi Műholdas Távközlési Szer-vezetre is, amely globális műholdas rendszert működtet, nyilvános távközlési szolgáltatásokat biztosítva a világ minden területére. Az önök előtt levő, olvasható mostani törvényjavaslatunk Magyarország jogi státuszának megerősítését célozza ebben a Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezetben. A szervezetet létrehozó nemzetközi megállapodásnak az évek során több módosítása is volt, legutóbb 2017. január 16-án, tehát néhány héttel ezelőtt lépett hatályba. A nemzetközi megállapodás értelmében ezek a módosítások automatikusan érvényesek valamennyi tag, így Magyarország vonatkozásában is. Jelen előterjesztésünknek tehát az a célja, hogy a technikai és adminisztratív követelményeknek való megfelelés érdekében ezeket a változtatásokat ki-hirdesse Magyarországon.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A világűrtechnika, az űripar rendkívül összetett és beruházásigényes ágazat, egy drága és költséges ágazat. Közös valódi eredményeket csak összefogással, költségmegosztással tudunk elérni. A jelen kormányzati ciklusban Magyarország Kormánya sokat tesz azért, hogy aktív és hasznos részesei lehessünk ezeknek a nemzetközi együttműködéseknek, és ennek a mindennapi eredményeit, előnyeit a magyar emberek számára is le tudjuk fordítani. 2015 februárjában, emlékezhetnek rá, teljes jogú tagjai lettünk az Európai Űrügynökségnek, ez egy fontos, hasznos és jelentős előrelépés volt az ország számára. Ennek eredményeképpen már több tucat magyar vállalkozás és kutatóintézet vesz részt az ügynökség, az űrügynökség programjainak megvalósításában, és ennek a tagságnak köszönhetően egyre több piaci alapú megrendelést kapnak a magyar vállalkozások.
Az Európai Űrügynökség példáján is látszik, hogy milyen fontos a nemzetközi együttműködés ezen a területen, és milyen előnyök származhatnak Magyarország számára. Nincs ez másképpen az űrtávközlés esetében sem, így az önök előtt olvasható törvényjavaslat elfogadásával tehát azon túl, hogy a nemzetközi kötelezettségeinknek eleget teszünk, megerősítjük a tagságunkat és bízunk abban, hogy ez Magyarország számára számos előnnyel jár. Így például hozzáférhetünk az e szervezet által nyújtott távközlési szolgáltatásokhoz, például hang-, adat- és videoforgalomhoz. Ez a szervezet biztosíthatja Magyarország számára a műholdas helymeghatározó rendszereket, a műholdas műsorszóráshoz és a műholdas tv-adásokhoz szükséges infrastrukturális hátteret. Ezeken felül, ezek mellett, miután ennek a szervezetnek a saját műholdjai segítségével valamennyi tagállam műholdas lefedését biztosíthatja, így képes kiszolgálni egyúttal a tagállamok, így Magyarország egyéb műholdas szolgáltatásokhoz kapcsolódó igényeit is.
Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! A szervezeti tagságból Magyarország reményeink szerint sokat profitálhat. Alapvető közös érdekünk tehát, hogy a lehető legjobban aknázzuk ki ezeket a lehetőségeket. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, képviselőtársaimat, hogy ezt a törvényjavaslatot majd elfogadni és támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir