HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A nagy sebtében elfogadott felsőoktatási törvény alapján csak akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Miniszterelnök úr ezért felkérte Altusz Kristófot, a külügy egyik helyettes államtitkárát, hogy folytasson diplomáciai tárgyalásokat, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány nyitott tárgyalni az Egyesült Államok szövetségi kormányával, és készen áll bármilyen egyeztetésre a Közép-európai Egyetemmel.
A múlt héten, szerdán döntési kompetenciával felvértezett kormánytagok helyett bürokratákkal, minisztériumi középvezetőkkel találkozhattak a CEU vezetői, a kormány részéről nem volt jelen a külföldi egyetemekkel kapcsolatos nemzetközi tárgyalásokra kijelölt Altusz Kristóf sem.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az USA-tól azt követelni, hogy szövetségi tárgyalókat küldjenek, körülbelül olyan butaság, mint ha azt követelné az Egyesült Államok vagy a CEU, hogy Magyarország helyett Brüsszellel szeretne tárgyalni. Egyiknek sincs semmi értelme, hiszen az oktatás az EU-ban tagállami hatáskör, mint ahogy az Egyesült Államokban is tagállami hatáskör.
Ezért azt kérdezném, hogy Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott mit csinált az elmúlt két hétben. Megbízták vajon azzal, hogy Orbán-Trump-találkozót erőszakoljon ki? Különös tekintettel arra, hogy amik az elmúlt időszakban történtek, szerintem mindent alátámasztanak, csak azt nem, hogy ez össze fog önöknek jönni. Hiszen azok után, hogy 2016 decemberében Putyin bezáratta a szentpétervári egyetemet egy hasonló törvénnyel, mint amit önök ide letettek az asztalra, és hogy egy olyan civiltörvényt hoztak meg, ami több paragrafusában megegyezik az önök civiltörvényjavaslatával, és aztán utána megcsinálták a nemzeti konzultációt egy yandexes kóddal, ezzel az FSB-nek, az orosz titkosszolgálatnak átadva minden adatot, tényleg azt gondolják, hogy önök a CEU-törvényen keresztül ki fognak tudni erőszakolni egy Orbán-Trump-találkozót? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir