RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE nemzetiségi szószóló: Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich im Namen und im Auftrag des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten unseren Standpunkt bezüglich des Gesetzvorschläges Nr. T/15381. über den ungarischen Haushalt – gelegentlich der treffenden Teile der nationalitäten Bedürfnisse - erkläre.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a 2018. évi központi költségvetés, a T/15381. számú törvényjavaslat nemzetiségi igényeket érintő részeivel kapcsolatosan.
(10.30)
A tegnapelőtti, nyitó hozzászólásomban - tekintettel arra, hogy a mostani parlamenti ciklust költségvetési szempontból zárja a 2018. évi központi költségvetési törvényjavaslat - egy visszatekintéssel kezdtem, hogy a ciklus elején milyen helyzetben voltak a Magyarországon élő nemzetiségek, az előző három évben miben és hogyan tudtunk előrelépni, hol tartunk ma, milyen feladatok állnak előttünk, hiszen ezek kellő mértékű ismerete nélkül sem az elmúlt éveket, sem a 2018. évi központi költségvetéssel kapcsolatos nemzetiségi igényeket nem lehet reálisan értékelni, a helyükön kezelni, a megfelelő kormányzati és parlamenti döntéseket meghozni.
Első felszólalásom utolsó részében már előkészítettem és nagy vonalakban ismertettem azt a nemzetiségi óvodapedagógus- és nemzetiségi pedagógusprogramot, amely a szükséges 2 milliárd 416 millió forinttal a 2018. évi központi költségvetési törvénnyel kapcsolatos nemzetiségi módosító igények gerincét képezi.
A tegnapi felszólalásomban részletesen tájékoztattam a tisztelt Házat a nemzetiségi óvodákban készített felmérések eredményeiről, annak részletes értékeléséről és a tragikus helyzetben lévő nemzetiségi óvodapedagógus-helyzet javítására, a nemzetiségi óvodapedagógus-képzés fejlesztésére, a nemzetiségi óvodapedagógusok és nemzetiségi pedagógusok megtartásához, pályán tartásához szükséges, a komplex programban tervezett konkrét intézkedésekről.
Ugyanakkor meg kell kövessem önöket, mert ma már tudom, hogy a tegnapi felszólalásomban téves számokról tájékoztattam önöket. Ugyanis a tegnap reggeli felszólalásomban még azt mondtam, hogy a szükséges nemzetiségi óvodapedagógus-létszám több mint 40 százaléka, a német nemzetiségi óvodapedagógusoknál 474 fő, valamennyi nemzetiségre vonatkozóan mintegy 550 fő nemzetiségi óvodapedagógus hiányzik. Tegnap közvetlenül a felszólalásom után, attól teljesen függetlenül felhívott egy nemzetiségi óvoda vezetője, és meglehetősen kétségbeesve a következőket mondta: „Tegnap felállt egyszerre négy nemzetiségi óvodapedagógusom, és elmentek Ausztriába dolgozni. Kedves Imre! Merre induljak? Sehonnan nem tudok felvenni embert, egyszerűen nincs nemzetiségi óvodapedagógus. És ha mégis el tudnék csábítani nemzetiségi óvodapedagógusokat máshonnan, akkor ott szűnne meg a nemzetiségi nevelés. Mit csináljak?”
Nem tudtam neki mit javasolni. Csak azt tudtam elmondani, hogy épp most fejeztem be a parlamentben a nemzetiségi óvodapedagógus- és nemzetiségi pedagógusprogrammal kapcsolatos, húszperces felszólalásomat, és bízom benne, hogy a magyar parlament és a magyar kormány megérti szorult helyzetünket. Megérti, hogy tragikus a nemzetiségi óvodai nevelés nemzetiségi óvodapedagógus-ellátottsága, és támogatni fogja az ennek megoldására kidolgozott nemzetiségi óvodapedagógus- és nemzetiségi pedagógusprogramot. Mindenesetre a tényszerűség kedvéért jelezném önöknek, hogy a tegnapi hozzászólásomban mondott 474 német nemzetiségi óvodapedagógus- és a valamennyi nemzetiségre vonatkozó 550 nemzetiségi óvodapedagógus-hiány most már a német nemzetiségi óvodapedagógusoknál 478 főre, illetve valamennyi nemzetiségre vonatkozóan a nemzetiségi óvodapedagógusoknál a hiány 554 főre nőtt a tegnapi nap során, legalábbis, amiről tudomásom van.
Mindezek alapján újra és ismételten csak azt kérhetem a magyar kormánytól és a parlamenttől, hogy támogassák a nemzetiségi óvodapedagógus- és nemzetiségi pedagógushelyzet megoldására vonatkozó komplett, kidolgozott programunk megvalósítását.
Mai felszólalásom érdemi része, további része a nemzetiségi óvodapedagógus- és nemzetiségi pedagógusprogram melletti 1,1 milliárd forint összegű egyéb, kiegészítő nemzetiségi igények részletezése és indoklása, amely a következő öt tételből áll. Először: javasoljuk az 1 milliárd 90 millió forintosos nemzetiségi, úgynevezett NEMZ pályázati keretek 360 millió forinttal, 33 százalékkal történő megemelését. Indoklása: megtörtént már a 2017. évi NEMZ-pályázatok értékelése, így teljeskörűen rendelkezésünkre állnak a 2017. évi tényadatok. Ennek alapján elmondhatom önöknek, hogy 2016-hoz képest a 2017. évben benyújtott pályázatok száma 30 százalékkal, az igényelt összeg 67 százalékkal nőtt, emiatt jelentősen visszaesett az egy pályázatra adható támogatási összeg.
Itt szeretném önöket tájékoztatni arról is, hogy immáron két éve küzdünk azért, hogy a pályázati kiírások az adventi és karácsonyi időszak helyett már szeptemberben megtörténjenek, és év végéig elbírálásra kerüljenek. Tegnapelőtti zárszavában Banai Péter Benő államtitkár úr is megerősítette, hogy az elmúlt évi államháztartásitörvénymódosítást követően nem lehet semmilyen törvényi akadálya annak, hogy a 2018. évi NEMZ-pályázatok már 2017. szeptemberben kiírásra kerüljenek. Ez viszont borítékolhatóan azzal fog járni, hogy mind a benyújtott pályázatok száma, mind a jogosan pályázott összeg 2018. évre vonatkozóan ismételten nagyságrendileg nőni fog. Annak érdekében, hogy az egy pályázatra adható összeg ne kerüljön vissza, ne csökkenjen le a három évvel ezelőtti, rendkívül alacsony szintre, feltétlenül indokolt a pályázati keretek emelése.
Szeretnék itt kihangsúlyozni egy nagyon lényeges dolgot. A nemzetiségi pályázati keretek, az ezekre leadott pályázati igények nem hasonlíthatóak össze más, civil szervezetek részére kiírt pályázatokkal, nem lehet azt mondani, hogy bármennyi pénzt is adok, az ugyanúgy nem lesz elég, mert majd gomba mód többen pályáznak. A négy pályázati keretből vegyük ki példaként a NEMZ-TAB, vagyis a nemzetiségi anyanyelvi diáktáborok keretet. Amint azt a tegnapelőtti felszólalásomban elmondtam, ez a pályázati keret 2000-től 2014-ig változatlan formában 30 millió forint volt, ami az általános iskolai nemzetiségi nevelésben részt vevő mintegy 80 ezer gyermekre vetítve 375 forint/gyermek volt, nem egy nemzetiségi táborra, még két gombóc fagylaltra sem volt elég.
Az elmúlt három év nemzetiségi parlamenti képviselete egyik kiemelkedő eredményének tartjuk, hogy a 30 milliós keretet a 12-szeresére, azaz 360 millió forintra tudtuk emelni. Ennek ellenére tudjuk, hogy ha csak annyit szeretnénk elérni, hogy minden, a nemzetiségi nevelésben részt vevő gyermek az általános iskolai tanulmányai során csak egyszer eljusson nemzetisége anyaországába, amely nemzetiségnek nincs anyaországa, ott legalább egy nemzetiségi anyanyelvi táborba, akkor ez a 360 millió forintos pályázati keret még mindig csak az egyharmada a reális, jogos igényeknek. És itt kihangsúlyoznám külön a reális és a jogos szavakat is, hiszen ebben az esetben nem arról van szó, hogy kiírhatok bármilyen nagy pályázati összeget, majd annál több galambászegyesület vagy sörivó-egyesület alakul, és a világ pénze nem elég; nem mintha nem szeretném a galambokat vagy pláne a sört. De a nemzetiségi anyanyelvi diáktáboroknál pontosan adott, fix a pályázati kör, azaz hogy nemzetiségenként hány nemzetiségi iskola van, nemzetiségenként hány nemzetiségi osztály van, és ha az a célunk, hogy minden gyermek legalább egyszer eljusson nemzetisége anyaországába vagy nemzetiségi anyanyelvi táborba, akkor az ehhez szükséges keret nagyságrendileg pontosan meghatározható.
Szándékosan a négy nemzetiségi pályázati keretből példaként azt vettem ki, amelynél az elmúlt három évben nagyságrendileg a legnagyobb emelés történt - amit ezúton is köszönünk -, de ennek ellenére objektíven bizonyítható, számokkal bizonyítható, hogy ez a jelentősen megemelt keret is még csak egy részét fedezi a jogos igényeknek.
Másodszor: a Magyarországi nemzetiségek bizottsága által korábban kezdeményezett és létrejött, úgynevezett egyedi döntésű, jelenleg 250 millió forintos, emberi erőforrások minisztériumi keret megemelését javasoljuk 130 millió forinttal a következő területekre és indokok alapján.
(10.40)
Egyrészt a nemzetiségi színházak támogatási keretét - a pályázati kört kibővítve az egyes nemzetiségek tájnyelvén játszó nemzetiségi amatőr színjátszó-körökkel, valamint a nemzetiségi színjátszó fesztiválokkal, találkozókkal - 20 millió forinttal javasoljuk megemelni.
Másodszor: a nemzetiségi intézményfenntartók, helyi nemzetiségi önkormányzatok intézményfenntartói 50 millió forintos kiegészítő támogatását javasoljuk 10 millió forinttal megemelni, mivel a 2017. szeptember 1-jétől átvételre kerülő nemzetiségi intézményekkel megemelkedik az intézményfenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok száma.
Végül harmadrészt a helyi nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi intézmények, köznevelési intézmények működési és épületfenntartási 100 millió forintos kiegészítő támogatási keretét javasoljuk megemelni 100 millió forinttal, egyrészt az átvett intézmények számának növekedése, másrészt a kiegészítő támogatás fajlagos összegének emelése érdekében.
A harmadik terület: a Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. évi központi költségvetési igényeinél az országos nemzetiségi önkormányzatok és média támogatására, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények támogatásának megemelésére nem nyújt be többletigényt, kivéve egy területet, nevezetesen: a magyarországi nemzetiségek kulturális autonómiájának biztosítása keretében 2017. szeptember 1-jétől már hat nemzetiségnél, több mint 45 helyi nemzetiségi önkormányzat, több mint 50 nemzetiségi köznevelési intézmény, múzeum, gyűjtemény, könyvtár fenntartását vette, veszi át, és további intézményátvételek is várhatóak a 2018. évben.
Elengedhetetlenül szükségessé vált az intézményfenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatok, valamint a fenntartott nemzetiségi intézmények támogatására, tevékenységük segítésére és összefogására egy intézményfenntartó és szolgáltató csoport létrehozása négy fővel, amely a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szervezeti keretében fog működni, és ellátja, segíti valamennyi érintett nemzetiség, intézményfenntartó helyi nemzetiségi önkormányzatait és az általuk átvett nemzetiségi köznevelési intézményeket is. Ezen feladat ellátására 27,7 millió forintos módosítási igényt nyújtunk be.
Negyedszer: az országos nemzetiségi önkormányzatok és a helyi nemzetiségi önkormányzatok által átvett és fenntartott nemzetiségi köznevelési és kulturális intézmények beruházási, felújítási, pályázati önrészre eddig biztosított 882,4 millió forintos keretét kérjük 169,7 millió forinttal megemelni, egyrészt az egy nemzetiségi intézményre fordítható fajlagos keret alacsony szintje miatt, másrészt az átvett nemzetiségi intézmények számának növekedése miatt.
Végül ötödik pontként: a helyi nemzetiségi önkormányzatoknál javasoljuk az általános működési támogatás 20 százalékkal, azaz 313,7 millió forinttal, valamint a helyi nemzetiségi önkormányzatok úgynevezett feladatalapú támogatási keretének 6 százalékkal, azaz 98,9 millió forinttal való növelését. A magyarországi nemzetiségek települési és területi önkormányzatai a kulturális autonómia pillérei, az egyre bővülő feladataik indokolják az általános működési támogatásuk, valamint a feladatalapú támogatásra biztosított keret növelését.
Ennél a pontnál szeretnék ismét egy kis kitérőt tenni. A tegnapi hozzászólásomban elmondtam, hogy a nemzetiségi óvodapedagógus- és nemzetiségi pedagógusprogramra igényelt 2 milliárd 416 millió forint nyolc nemzetiséget érint, mivel öt nemzetiségnek nincsen sem nemzetiségi óvodája, sem nemzetiségi iskolája.
A mai napon részletezett 1,1 milliárd forintból is a 2. a) és b) pontban elmondott egyedi döntésű EMMI-keret 110 millió forintja, a 3. pont szerinti 27,7 millió forint, valamint a 4. pont szerinti beruházási, felújítási, pályázati önrész az önkormányzatok által fenntartott nemzetiségi intézményeknél szintén a nemzetiségi intézményekhez kötődik.
Összesítve ez azt jelenti, hogy a 3 milliárd 516 millió forintos nemzetiségi módosító csomagból 2 milliárd 723,4 millió forint, azaz a teljes igény 77,5 százaléka azt és csak azt a nyolc nemzetiséget érinti, amelyek rendelkeznek nemzetiségi köznevelési intézményekkel. Megfordítva, azon öt nemzetiség, amelyik nem rendelkezik nemzetiségi köznevelési intézményekkel, nemzetiségi óvodával és nemzetiségi iskolával, ezen összegből sem direkt, sem indirekt módon nem részesül.
Ezért ezúton is szeretném nyilvánosan kifejezni köszönetemet, hogy ennek ellenére - gyermekeink jövőjét, nemzetiségeink fennmaradását szem előtt tartva - megszavazták a költségvetési módosító javaslatot. Engedjék meg, hogy itt és most a parlamentben is köszönetet mondjak a bolgár, blagodarya mnogo; a görög, eucharisto; a lengyel, dzsikuje barco; az örmény, šat šnorhakalutyun és az ukrán, velyke spasybi, nemzetiségek parlamenti szószólóinak. Danke vielmals!
Őszintén remélem, hogy a három nap során elhangzott hozzászólásaimban megfelelő részletességgel tájékoztattam önöket a Magyarországi nemzetiségek bizottsága összességében 3 milliárd 516 millió forintos költségvetési módosítási igényéről, annak indokoltságáról és halaszthatatlan sürgősségéről. Remélem, érzékeltetni tudtam és valamennyien látják, hogy a módosítási igényeink több mint 90 százaléka a nemzetiségi köznevelési intézmények, a nemzetiségi gyermekek helyzetének javítását és nemzetiségeink jövőjét szolgálják.
Es gibt’s ein deutscher Leitspruch: Die Zukunft muss jeden interessieren, weil er den Rest seines Lebens darin verbringen muss. Van egy örökérvényű német mondás, miszerint a jövő mindenkit kell hogy érdekeljen, mert az élete maradék részét mindenki abban kell megélje. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir