GELENCSÉR ATTILA

Full text search

GELENCSÉR ATTILA
GELENCSÉR ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az év legfontosabb előterjesztését tárgyaljuk, a költségvetési törvényt, ami ezernyi gondolatot szülhet minden képviselő fejében. Én most azt választottam, hogy választókerületem legnagyobb települése, Kaposvár önkormányzatának költségvetésén keresztül szeretném bemutatni azt, hogy miért jó ez a költségvetés, miért érdemes ezt a költségvetést támogatni.
De mindenekelőtt talán a legérdekesebb mondat, amit, azt hiszem, az államtitkár úrtól plagizáltam; egy tegnap esti lakossági fórumon mondtam a kaposváriaknak, hogy az egyetlen tétel, ami csökkent ebben a költségvetésben, az a munkanélküliek támogatására szánt összeg, hiszen egyre kevesebben vannak. Ezen kívül minden egyes tétel csak nőtt, és ez látszik a kaposvári városi önkormányzati költségvetésből is.
A kaposváriakkal tegnap, tegnapelőtt és azelőtt is találkoztam lakossági fórumon, minden este. Azt érzem a szavaikból, hogy ők is úgy látják, hogy egyre könnyebb lesz boldogulniuk, 2017-ben is és 2018-ban is, és ők is úgy érzik, hogy többségében egyet-egyet tudnak előrelépni.
A teljes foglalkoztatottság felé haladunk Kaposvárott. Ma már ott tartunk, hogy 4 százalék körül van a munkanélküliségi ráta. És ha elérjük azt, hogy megéri dolgozni és képesek vagyunk átképezni azokat, akik még kívül vannak a munka világán, nekünk ez egy egészen rövid távon belátható és elérhető cél.
Egyre több jut a családok támogatására a város költségvetésében, az ellenzéki véleményekkel ellentétben.
(12.00)
A biztonságról is annyit, érzékelve a városlakók elmondását, hogy a közbiztonság talán soha ilyen jó nem volt arra mifelénk, és ehhez hozzájárul egyébként az is, hogy se polgármester, se országgyűlési képviselő soha annyi szavazatot nem kapott még Kaposváron, mint amennyit a kötelező betelepítési kvótával szembeni vagy az elleni népszavazáson; tavaly 25 ezren értettek egyet Kaposváron a kormány migrációs politikájával. Tehát általánosságban, ezzel szerettem volna kezdeni, hogy egy javuló tendencia látszik a költségvetésből.
Nézzük az állami támogatásokat, nézzük a fejlesztési forrásokat és nézzük a saját bevételeket sorban! Először is az életpályamodellek hatására 8-10 százalékos béremelés látszik a költségvetésben - az önkormányzati alkalmazottakról beszélek értelemszerűen -, a köznevelés, a szociális ágazat és 2016-tól már a bölcsődei dolgozók tekintetében is. A szociális ágazatban a szociális ágazati összevont pótlék jelentett jelentős előrelépést.
A köznevelési feladatok támogatásánál - egészen rövidítve mondom - 28 millió forintos többlet látszik. A szociális, gyermekjóléti, gyermekétkeztetési feladatok tekintetében 74 millió forint a többlet, és csak a gyermekétkeztetésre, az ingyenes étkeztetésre fordítható összeg 35 millió forinttal nő. A könyvtárak, a kultúra támogatása: a könyvtárak konkrétan 2,4 millióval fognak többet kapni a város költségvetéséből, a kultúra pedig 24 millió forinttal bővülhet. Összességében elmondható, hogy az a feladatalapú finanszírozás, amit 2013-ban itt a Házban elfogadtunk, kitaláltunk, amikor megalkottuk az önkormányzati törvényt, a hozzáfűzött reményeket beváltotta.
Történelmi jelentőségű fejlődések kezdődhetnek meg Kaposváron 2018-ban, igazából már idén is. Németh Istvánról, egy híres, hosszú időn keresztül regnáló polgármesterről neveztük el a programunkat, amelynek következtében soha nem látott mértékű fejlesztések indulnak meg 2018-ban. Csak néhányat citálva: tekintettel arra, hogy beteltek ipari parkjaink, egyetlenegy hely nincsen már, ahova vállalkozást tudnánk telepíteni, ezért szükséges, hogy közel 500 millió forinttal megindul 2018-ban, idén is az ipari parkok fejlesztése, új ipari parkok kialakítása. A közlekedés fejlesztésére a Kanizsai út, Jutai út, Vásártéri út tekintetében 52 millió forintot költünk, és 474 millió forintot kerékpárutak és csomópontok kialakítására. Elindul a foglalkoztatási paktum, ami a helyi együttműködéseket támogatja mintegy 18 millió forinttal, ez egy nagy program kis része.
Az egészségügyi alapellátásban orvosi rendelőket tucatjával fejlesztünk, az erre eső, a 2018-ra eső rész 274 millió forint. Óvodákat fejlesztünk 355 millióért, zöldváros, a kórház déli tömbjének kialakítása, a történelmi városmag fejlesztése 1,6 milliárd. Hangsúlyozom, az idő rövidsége miatt csak a 2018-ra eső részt mondom, az előtte és az utána levő kiadásokat most nem. Barnamezős fejlesztés, Nostra kialakítása, közel 400 millió forint a 2018-ra eső rész. Környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztés, vagyis csapadékvíz-elvezetés 200 millió forint felett. Fenntartható turizmus fejlesztése: Deseda, Dorottya-ház, Szentjakab 1,6 milliárd forint. A leromlott városi területek rehabilitációja - itt a Cseri úti szegregátum-ra gondolok - 95 millió forint. Szociális alapszolgáltatási infrastruktúra bővítésére 107 millió forint. Összességében elmondható, hogy egyébként a területi és települési operatív program több mint 12 milliárdjából 7,5 milliárd forint 2018-ra esik, ez egy elképesztően nagy szám egy város életében, és még nem beszéltünk a „Modern városok” programról, ami gazdasági, kulturális, szociális élet, egészség, közérzet, fizikai aktivitást segítő fejlesztések és értelemszerűen infrastruktúra-fejlesztések, ezek így együttesen elindulnak.
Nagyon nagy örömmel számolok be a tisztelt Háznak arról, hogy elindult - nagyon nagy adósság és régóta várt - a Csiky Gergely Színház felújítása, csak a 2018-ra eső pénz több mint 5 milliárd forint. Elkezdtük a napokban az új sportcsarnok építését, csak 2018-ban 2,5 milliárdot költünk rá. Hamarosan elindul az 50 méteres versenyuszoda építése, mintegy 2 milliárd, ami 2018-at érinti, a Deseda Kemping 818 millió forinttal, vagy a volt levéltár felújítása. Összességében elmondható, hogy a „Modern városok” programjának nagy keretéből mintegy 10 milliárd forint esik 2018-ra, ez még hozzájön a települési operatív programhoz, ez a kettő együtt mintegy 18 milliárd forint. Egy költségvetési törvény felszólalásában kihagyhatatlan, hogy a kormány döntött 96 milliárd forintról a 67-es útra, ami Kaposvárt az M7-es autópályával köti össze, ami a város szempontjából most már elengedhetetlenül fontos volt, hogy meginduljon.
A város saját bevételei is a kormányváltás óta évről évre nőnek. Gyakorlatilag szinte minden évben alultervezi a város a saját bevételeit, hiszen nem is reméli, hogy annyi, vagy nem is meri megtervezni a nagyobb számot, és mégis az év végére gyakran százmilliókkal több bevétel realizálódik. A helyi iparűzési adó folyamatos növekedése teljesen nyilvánvaló, evidens bizonyítéka annak, hogy a helyi gazdaság Kaposváron erősödik, ez is egy óriási öröm.
Összességében tehát elmondható, tisztelt képviselőtársaim, hogy Kaposvár város önkormányzatának költségvetési számai alapján a 2018. év nagy reményekkel van előttünk, tekintettel arra, hogy mind az állami támogatások, mind a fejlesztési források, mind pedig a saját bevételek növekvő tendenciát mutatnak, így aztán a boldogulásunkat és azt, hogy mindenki egyet előreléphessen, ez a költségvetés kiválóan garantálja, ezért én is azt kérem a tisztelt Háztól, hogy a 2018-as költségvetési tervezetet támogassa. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir