BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kétségtelen, hogy a gazdasági válság igen mélyen, igen erősen sújtotta Magyarországot. A térségünkben van olyan ország, amelynek a gazdasági teljesítménye nem csökkent, ilyen például Lengyelország. Azt gondolom, elgondolkodtató, hogy a válság miért érintette ennyire mélyen Magyarországot. Az egyik ok, ha már költségvetésről beszélünk, azt gondolom, az, hogy volt hat egymást követő év, amikor az európai uniós tagállamok közül nálunk vagy a legnagyobb, vagy a második legnagyobb volt az államháztartás hiánya.
Ezen fundamentumok után, a gazdasági válság idejében az akkori kormány értelemszerűen reagált ezekre a folyamatokra. Az más kérdés, hogy jól reagált-e vagy sem. Ezen reakció része volt a 13. havi bér vagy a 13. havi nyugdíj elvétele, és 2010-ben, a kormányváltást követően az akkori kormánynak is intézkedéseket kellett tenni a pénzügyi stabilitás helyreállítása érdekében. Ha jól emlékszem, miniszterelnök úr a frissen megválasztott kormány vezetőjeként hozzászólásának elején ismertette azokat az intézkedéseket, amiket a kormánynak meg kellett hozni a stabilitás érdekében.
(11.40)
Mert azon lépésekkel együtt is, amelyek 2010 előtt történtek, 2010-ben 7 százalék körül alakult volna a GDP-arányos hiány. Tehát az észrevételem arra vonatkozott, hogy kétségtelen, voltak olyan intézkedések, amelyeket a 2010 előtti kormány hozott meg. Hogy ezek jó intézkedések voltak-e vagy rosszak, ezek segítettek-e a válság megoldásában, vagy elmélyítették, ez már egy külön szakmai vita.
A mi állításunk az, hogy azokkal az új eszközökkel, amelyeket a kormány 2010 után alkalmazott, sikeresen kezelte a válságot. Látunk olyan országokat Európában, amelyek úgymond kizárólag hagyományos eszközöket alkalmaztak, kizárólag olyan eszközöket alkalmaztak, ami a vásárlóerő csökkentésének az irányába hatott, és azok most is szenvednek. Elhangzott Görögország. Tényleg, mai hír, hogy a görög parlament most kiadáscsökkentésekről, ha úgy tetszik, megszorításokról vitatkozik. Nálunk más a helyzet, ez az, amit rögzíteni kívántam. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir