BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Igyekszem rövid lenni és röviden reagálni Bárándy Gergely képviselő úr fölvetéseire. Engedje meg, képviselő úr, hogy azzal kezdjem, hogy ön azt mondta, hogy a szakmai érvekre nyitott fülekkel kellene figyeljünk. Képviselő úr, engedje meg, hogy azt mondjam, a szakmai érvekre igyekszünk nyitott fülekkel figyelni, de az elmúlt napokban olyan állítások hangzottak el, amelyeket pontosan a költségvetési-törvényjavaslat számaival és múltbeli adatokkal tudtunk cáfolni. Rengeteg olyan alapállítás volt, amely szakmailag egyszerűen nem állta meg a helyét.
Engedje meg, képviselő úr, hogy ezzel átkössek arra az állítására, amely szerint a bírói illetményalapot illetően 2015 óta történt valamilyen emelés. Hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy 2012-ben 16 100 főt érintően volt bírói és ügyészi illetményalap-emelés, mintegy 10 százalékos, majd ennek a szintre hozása valósult meg, egészült ki 2013-ban, tehát 2012-13-ban már volt intézkedés. Ezt követte az ön által is említett 2016-17-18-as háromszor 5 százalékos emelés.
Ezenkívül arról se feledkezzünk el, hogy a bírósági fogalmazók, titkárok, ügyészségi fogalmazók, alügyészek munkaköri pótlékának az emelésére került sor 2015-ben (Dr. Bárándy Gergely: Pluszmunkáért!), és ennek a szintre hozása valósult meg; havi átlagos 39 200 forint/hó emelés valósult meg.
Ezenkívül, ha arról beszélünk, hogy a közszférában foglalkoztatottak béremelése hogyan valósul meg, akkor azt az általános dolgot tudom mondani, hogy a magyar gazdaság teljesítményével összhangban, a gazdaság bővülésének arányában került sor a közszférában béremelésre. S ha tágabb értelemben nézzük a béremeléseket, akkor a mintegy 700 ezer fő költségvetési szervnél foglalkoztatott személyek közül több mint 550 ezer fő esetében valósult már meg béremelés, illetőleg valósul meg a jövő évi költségvetésitörvényjavaslatban. Ha ezt a fejlődési ütemet tudjuk fenntartani, akkor joggal számíthatunk arra, hogy a következő években további béremelések valósulhatnak meg a közszféra különböző területein.
A bíróság költségvetését illetően a kormány azt a javaslatot terjesztette be az Országgyűlés elé, amit a bíróságok átadtak. Ezt külön törvény rendezi. Tehát ez a javaslat, képviselő úr, a bíróság által átadott javaslat. Abban valóban béremelésre is van forrás, valóban egyéb jellegű kiadásokra is van forrás, a közigazgatási perrendtartás új szabályai szerinti kiadásokra is van forrás, és valóban fejlesztésekre is van forrás.
Azon lehet vitatkozni, hogy milyenek az arányok, de azért azt is érdemes megnézni, hogy hány épület újult meg az elmúlt években, amelyek biztosítják a feladat elvégzésének az infrastrukturális hátterét. Ezzel szemben hallom képviselő úr fölvetését. Ez egy átfogó, nem bíróságspecifikus dolog, hanem egy demográfiai ügy. Az a kérdés, hogy a demográfiai problémákat meg tudjuk-e oldani. Én azt látom, hogy a termékenységi rátában egy kedvező elmozdulás történt. Ez természetesen egy hosszú távú befektetés, amelynek érdekében a 2018-as költségvetési-törvényjavaslat is tartalmaz új elemeket, s nemcsak összegszerűségében, hanem a szabályozás változásában is, a kétgyermekesek kedvezményeinek a bővítése érdekében.
Ez a kulcskérdés! Szerintem nem az egyes területek létszámügyeit kell nézni, hanem azt kell nézni, hogy az ország egészében most már, hál’ istennek, olyan foglalkoztatási viszonyok vannak, hogy számos területen jelentős munkaerő-kereslet van, és ezt a munkaerő-keresletet hosszabb távon alapvetően a demográfiai folyamatok megváltozásával lehet orvosolni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir