CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Közel másfél éve, hogy hatályban van a kulturális örökség védelméről szóló törvény 2014. december végén elfogadott átfogó módosítása. A kormány álláspontja szerint a törvény lényegében jól vizsgázott, alkalmazása során azonban kisebb korrekciós igények merültek fel.
A szabályozásnak meg kell felelni az azóta született kormányzati stratégiai irányoknak is. Ilyen például az egyszerűsítés, a bürokráciacsökkentés vagy az építési jogszabályok jelentős változtatásai. Az önök előtt fekvő törvényjavaslat alapvetően e hármas elvárásnak, a szabályok pontosításának, egyszerűsítésének és a kapcsolódó területeken megindult folyamatokkal való összhangnak tesz eleget.
A módosítás a kulturális örökség és a gazdaság érdekeinek összehangolása, az állampolgárok, tulajdonosok és a beruházók terheinek csökkentése érdekében jelentős újításokat vezet be a régészeti örökség védelme és a műemlékvédelem területén.
A törvénymódosítás tovább erősíti a nagyberuházások régészeti előkészítésére irányuló koordináció hatékonyságát, fontosnak tartjuk továbbá, hogy szigorításra kerüljön a fémkeresőzés szabályozásának szigorítása, amelynek jogellenes használata szabálysértés lesz. Ennek oka, hogy fémkeresős turizmus van kibontakozóban ma Magyarországon. Szervezett csoportok buszokkal utaznak, lényegében a régészek előtt, nem a megfelelő szakmai elvárásoknak megfelelve lerabolni a régészeti lelőhelyeket. Ezekkel az intézkedésekkel kívánjuk visszaszorítani ezt az állapotot.
A nemzeti kulturális örökségünk jelentős részei a nemzeti emlékhelyek. Új nemzeti emlékhelyeket jelölünk ki a törvényjavaslatban. A legnagyobb magyar és családja előtt tisztelgünk a nagycenki Széchenyi-kastélyegyüttes kijelölésével. Fejet hajtunk Zrínyi Miklós hősiessége előtt a szigetvári vár nevesítésével. Kijelölésre kerül továbbá az ezeréves államiságunk helyszíne, az esztergomi Várhegy és Víziváros. Mindez jól mutatja a kormány elkötelezettségét kulturális örökségünk megóvása mellett. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir