POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A minősített adat védelméről szóló törvény 2010. április 1-jével felváltotta az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényt, valamint a Nemzeti Biztonsági Felügyeletről szóló törvényt. A 2010. április 1-jétől hatályos új jogszabály alapjaiban kodifikálta újra a minősített adatok védelmének magyarországi struktúráját, meg-teremtette a minősített adatok védelmének egységes jogszabályi és intézményrendszerét, és egyúttal eleget tett a legfontosabb jogharmonizációs kötelezettségeinknek.
A minősített adat védelméről szóló törvény megalkotását indokolta az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény átfogó felülvizsgálatának szükségessége, mivel hiányoztak a külföldi, így a NATO, valamint az EU és a nemzeti minősített adatok védel-mére vonatkozó szabályok. Az EU-csatlakozásunk óta módosított normák átvételére, valamint az ehhez szükséges jogintézmények, így a nemzeti személyi és telephelybiztonsági tanúsítványok, nemzeti iparbiztonsági rendszer bevezetésére nem került sor. A minősített adat védelméről szóló törvény 2010. április 1-jei hatálybalépésével azonban megteremtette a kétoldalú titokvédelmi megállapodások megkötéséhez és alkalmazásához szükséges jogi alapokat, és így megkezdődhetett hazánk e téren tapasztalható elmaradásának felszámolása.
Ennek megfelelően hazánk a Szlovák Köztársasággal, a Lengyel, a Cseh Köztársasággal, a Lett Köztársasággal, a Francia Köztársasággal, az Osztrák Köztársasággal, a Macedón Köztársasággal, az Albán Köztársasággal, a Belga Királysággal, a Ciprusi és az Olasz Köztársasággal kötött a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, törvényben már kihirdetett egyezményt. Több ország esetében a hasonló egyezményekkel kapcsolatos tárgyalások már lezárultak, az egyezmények végleges szövegének megállapítása folyamatban van.
A minősített adat védelméről szóló törvényben foglaltak végrehajtása, Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítése, továbbá a minősített adatok cseréjével és kölcsönös védelmével történő szorosabb együttműködés biztosítása miatt azonban indokolt a további szerződések megkötése. Az egyezmények létrehozását azért tartjuk indokoltnak, hogy Magyarország részt vehessen a minősített adatok cseréjével járó nemzetközi biztonsági együttműködésekben, amely cél elérése érdekében elengedhetetlen a minősített adatok védelmét biztosító kétoldalú megállapodások megkötése. A bilaterális egyezmények szövegének megállapítására és a tárgyalások megkezdésére a felhatalmazást a minősített adatok védelméről szóló nemzetközi szerződések előkészítéséről és létrehozásáról szóló miniszterelnöki határozatok adták meg.
A minősített adat védelméről szóló törvény alapján megkötött kétoldalú megállapodás szerint a Horvát Köztársaság, az Oroszországi Föderáció, a Montenegrói Köztársaság és a Spanyol Királyság minősített adatai védelmének felügyeletét is ellátja a jövőben a Nemzeti Biztonsági Felügyelet. Az egyezmény értelmében Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy az egyezmények keretében a kicserélt vagy keletkezett minősített adatok számára védelmet nyújt, biztosítja az egyezményekben foglalt nemzeti minősítési szintek egymásnak történő megfelel-tet-he-tő-sége alapján. A kölcsönös védelem biztosítása érdekében folytatott biztonsági együttműködés keretében a hatáskörrel rendelkező biztonsági hatóságok kezelik az egyezmények keretében átadott minősített adatokat, tájékoztatást és segítséget nyújtanak egymásnak, elismerik egymás személyi és telep-hely-biztonsági tanúsítványait, valamint szükség esetén a minősített adat kezelése ellenőrzése céljából látogatásokat bonyolítanak le.
Magyarország és a Horvát Köztársaság között a minősített adatok cseréjéről, kölcsönös védelméről szóló egyezményt a szerződő felek 2016. július 10-én, a Magyarország és az Oroszországi Föderáció között a minősített adatok kölcsönös védelméről szóló egyezményt a szerződő felek 2016. szeptember 7-én, a Magyarország és Montenegró között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezményt a szerződő felek 2016. október 6-án, a Magyarország és Spanyolország között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezményt pedig a szerződő felek 2016. június 15-én írták alá Budapesten. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint az egyezmények kötelező hatályának elismerésére az Országgyűlés adhat felhatalmazást, ezért az aláírást követően a belügyminiszter benyújtotta a tisztelt Háznak az egyezmények kihirdetéséről szóló törvényjavaslatokat.
Kérem a tisztelt Házat, hogy az egyezmények ratifikálását, a megkötéshez szükséges hozzájárulást adja meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir