DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt évben számtalan felszólalásom hangzott el itt az Országgyűlésben, amelyek kifejezetten a miskolciak, a választókerületem lakosai, illetve a Borsod megyeiek érdekében hangzottak el, túlnyomórészt ilyen felszólalásaim voltak, talán meg is szokhatták már. Ezeknek egy részében - nyilván kritikát megfogalmazva - az ígért, de elmaradni látszó beruházásokkal foglalkoztam, mint például az Y-híd kérdése vagy a 3-as főút Miskolc belvárosát elkerülő szakasza, adott esetben a „Modern városok” program keretein belül megvalósítandó fejlesztések csúszása. Elmondtam ugyanakkor azt a siralmas szociális helyzetet, amelyben a térség lakosainak jelentős része található, foglalkoztam az oktatás, egészségügy problémáival. De voltak olyan felszólalásaim is szép számmal, amelyek - azt gondolom - olyan problémákat hoztak az Országgyűlés elé, amelyekről ritkábban szoktunk itt beszélni, de ugyanakkor a helyiek, a helyben élők életét bizony megkeserítik.
Az egyik ilyen probléma, amely ezekben a hetekben-napokban bizony a helyi közéletben előkerül, az a légszennyezés kérdése. Kevésszer szoktunk erről - sajnos nem elégszer - itt, az Országgyűlés előtt beszélni, de Miskolc talán az egyik, ha nem a legszennyezettebb pontja légszennyezés szempontjából az országnak. Talán ismert mások számára is a Búza tér és annak a helyzete. A Búza téren a légszennyezettségi adatok a legtöbbször a nagyon rossz fővárosi adatoknál is lényegesen rosszabb képet mutatnak. Sajnos, ez rengeteg légúti megbetegedést okoz, a felnövekvő generációk számára olyan típusú problémákat, egészségügyi kockázatokat, ami óriási problémát jelent ebben a térségben. Én azt gondolom, hogy a miskolciak és a Borsod megyeiek is megérdemlik az egészséges levegőt, joguk van az egészséges élethez.
Fel kell tárni az okokat. Nyilván az okok egy jelentős része földrajzi ok, hiszen a Sajó-völgye, de maga a Szinva-völgye is olyan földrajzi terület, ahol nyilvánvalóan az ilyen rossz levegő olykor megreked. De jól látható az is például, hogy a gázárak a világpiaci árnál mesterségesen magasabban tartása arra szorítja sajnos a helyben lakókat, nehéz helyzetben élőket, hogy olyan anyagokkal is fűtsenek, ami a légszennyezettséget növeli. Tehát fontos volna az, hogy a rezsi annyi legyen, amennyit a világpiaci árak indokolnak. Az elmúlt évben azt láttuk, hogy mesterségesen magasan tartja a kormány ezeket az árakat, bár a világpiaci árak megengednék, hogy csökkentsenek. Többek között erre is vonatkozott a „Biztonságos megélhetés” négy pontja, amelyet a frakciónk javasolt.
De látszik, hogy a közösségi közlekedés preferálása, a környezetbarát közlekedési módok megtalálása is kiút lenne. A sokat ígért bicikliutak építése pedig folyamatosan csúszik, és így nyilvánvalóan maradnak az ártalmasabb közlekedési módok. Az autócserék segítése is várat magára az elmúlt hat-hét évben, nem ösztönzi - vagy csak nagyon szűk réteg számára - megfelelően az egészségesebb, alacsonyabb kibocsátású autók vásárlását a kormány. És nyilván ellenőrizni kell az ipari kibocsátást is, hogy megfelelő és környezetbarát-e.
Én utolsóként idesorolnám az innovatív megoldásokat. A Miskolci Egyetem számos ilyen tudással rendelkezik, az ottani mérnökök sok olyan találmánnyal rendelkeznek, sok olyan találmányt találtak fel, amely használható volna a légszennyezettség csökkentése tekintetében is. És azt gondolom, hogy ez nemcsak Miskolcnak, hanem az egész országnak is, ahol szennyezett a levegő és a Sajó-völgyének is megoldást jelenthetne, ha ezeket a találmányokat jól használná ez az ország, és ezeket az innovatív megoldásokat megfinanszírozná a költségvetés.
Ezért azt kezdeményezem, azt javaslom, hogy a lakosság, a kormány, a városvezetés, a szakemberek és természetesen a Miskolci Egyetem képviselőjének bevonásával induljon el egy párbeszéd, egy kerekasztal-beszélgetés arról az egyébként olyan méreteket öltő problémáról, ami a borsodi, miskolci légszennyezést jelenti. Ezt a kérdést meg kell oldani, ennek a kérdésnek a finanszírozására forrásokat kell elkülöníteni, hiszen a miskolciaknak, a Borsod megyeieknek is joguk van az egészséges levegőhöz, az egészséges élethez. Ebben kérném mindenkinek a segítségét. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir