KONTRÁT KÁROLY

Full text search

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha az elmúlt ötéves parlamenti tevékenységet vesszük figyelembe, akkor most egy olyan napirend előtti hozzászólást hallottunk a Jobbik képviselője részéről, amely végre elismeri azt az ötéves kemény munkát, amelyet a kormány, az Országgyűlés, a Belügyminisztérium, a rendőrség, a polgárőrség és a vele együttműködő civil szervezetek megtettek a magyar emberek biztonsága érdekében. Örülök annak, hogy Mirkóczki Ádám képviselő úr végre elismeri ezt az erőfeszítést, és azt is, hogy ez az erőfeszítés folytatódik, és ez a helyes út mind a törvényhozásban, mind a végrehajtásban. Az örömöm kifejezése mellett megragadom az alkalmat, hogy arra kérjem a képviselő urat és a frakcióját, hogy a jövőben támogassák azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a rend, a biztonság megerősítése érdekében teszünk.
Ami a miniszterelnök úr pécsi nyilatkozatát illeti a szigorúbb büntetőjogi fellépéssel kapcsolatban: azt gondolom, ebben nincs semmiféle ellentmondás, hiszen a szigorúbb törvények, a szigorúbb fellépés, a rendőrség megerősítése, a bírósági ítélkezési gyakorlat felgyorsítását lehetővé tevő jogszabályok megalkotása mind-mind együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy azt mondhatjuk, ma nagyobb biztonságban élnek az emberek Magyarországon, mint 2010 előtt. A számok is ezt igazolják. Amíg 2010 előtt 12 ezer ember töltötte szabadságvesztését büntetés-végrehajtási intézetekben, ma ez a szám meghaladja a 18 ezer főt. Tehát a szigorúbb fellépés következtében nagyobb biztonságban élnek az emberek ma Magyarországon, mint 2010 előtt. De mindig azt mondtam itt a parlamentben, és ezt igazolhatják, hogy soha nem lehetünk elégedettek, hiszen mindig többet kell tenni a közbiztonságért holnap, mint amit ma vagy tegnap tettünk. A mi kormányunk e tekintetben elszánt, és szeretnénk folytatni ezt a programot.
Ami a körzeti megbízotti létszámot illeti: ön valóban írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszter úrhoz, amelyre konkrét választ is adtunk. 2015. június 1-jén 1610 település rendelkezett körzeti megbízotti székhellyel, és 3548 státuson 3474 fő teljesített szolgálatot. Ez 97,9 százalékos feltöltöttséget jelent; a cél nyilván a százszázalékos feltöltöttség. Emellett azt is szeretném elmondani, hogy ma Magyarország minden településén biztosított a rendőri jelenlét, annak ellenére, hogy nincs mindenhol körzeti megbízotti székhely, és körzeti megbízott nem mindenhol teljesít szolgálatot. De az önkormányzatokkal együttműködve olyan rendszert építettünk ki, hogy azokon a településeken is jelen van a rendőrség, ahol nincs kmb-s székhely, de naponta megjelenik a rendőr, egyeztet a polgármesterrel, hol kell nagyobb rendőri jelenlét, hol kell fellépés, mit kell tenni a bűncselekmények megelőzése érdekében.
S amivel egyetértek a hozzászólását illetően, az az, hogy a bűncselekmények megelőzése terén kell még többet tennünk, hiszen azt a bűncselekményt, amit nem követnek el, nem kell nyomozni, annak nincs sértettje, nincs áldozata. Ezen a területen tehát szeretnénk előrelépni, és úgy gondolom, ennek meg is vannak a reális feltételei.
2015. március 7-én az Országos Polgárőr Szövetséggel és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködve elindítottunk egy betörésmegelőzési programot. Ez is nagyon fontos, hiszen ezek a bűncselekmények is joggal irritálják az embereket. Ez jelenleg Baranya, Somogy, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Budapesten folyik, de az a cél, hogy a tapasztalatok figyelembevételével az egész ország területére kiterjesszük ezt a programot, mert úgy gondoljuk, hogy a kedvező tapasztalatok alapján érdemes ezt megtenni.
Ami pedig az egyes, egyedi bűncselekményeket illeti: a cél persze az, hogy ne kövessenek el bűncselekményeket, előzzük meg azokat, de ha mégis elkövetnek bűncselekményeket, akkor pedig az a cél, és azt is ígértük, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elkövetőket kézre kerítsük. Ennek a célnak az érdekében a rendőrség jelentős eredményeket ért el az elmúlt időszakban, amiért én a személyi állománynak köszönetet mondok. Bízunk abban, hogy ez a tendencia folytatódik, és mi elszántak vagyunk, hogy a közrendet, közbiztonságot tovább erősítsük Magyarországon. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir