DR. STAUDT GÁBOR

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR
DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Komoly aggodalmat keltett a magyar mérnöktársadalomban egy tavaly megjelent kormányhatározat, amely az európai uniós programok lebonyolításának alapelveit határozza meg. A kormányhatározat 5. pontjában az szerepel, hogy a nagy infrastrukturális projektek, valamint az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlanberuházások esetében a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg. Bár ennek a mondatnak a pontosabb kifejtése elmarad, mégis az elmúlt évek rossz tapasztalatai alapján sokakban megfogalmazódott a kétely, hogy a kormány esetleg a mérnöki szolgáltatásokat szeretné államosítani minden olyan beruházás esetében, ahol bármekkora állami vagy európai uniós forrás szerepel.
A részletesebb kifejtés híján nem lehet tudni, hogy egy tervdokumentáció összeállítása pontosan hogyan képzelhető el állami szolgáltatásként, és nagyobb beruházások esetében ki jogosult a tervezési munkák elvégzésére. Sajtóértesülések szerint a kormány gyakorlatilag a szovjet mintára létrehozott, a szocializmusban létező állami tervezőirodák rendszerét hozná vissza, amely komoly jogi és szakmai aggályokat vet fel. A diktatúra alatt az állami tervezőirodákban 20-25 ezer fő dolgozott, az aktuális kormányok dogmatikus politikai célkitűzéseinek megfelelően, és senki sem gondolta volna, hogy negyed évszázaddal a diktatúra bukása után újra felmerülhet egy hasonló intézmény víziója.
A fentiek miatt konkrét és egyenes választ várok arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány az állami mérnökirodák létrehozását, és ha igen, milyen jogi felhatalmazással és milyen szervezeti, felügyeleti rendszerben. Érdekelne az is, hogy az új rendszer bevezetése esetén hogyan képzelik el a jövőben a mérnöki szolgáltatások pályáztatásának kizárását.
Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir