DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Látom, nagyon várja tőlem a választ a nemzet sorskérdéseiről, amelyből a világért sem akarok tréfát űzni, és kellő komolysággal szeretném kezelni önnel szemben a nyárfaültetvény-támogatásig terjedő skálán. Tehát megpróbálom összefoglalni. Lehet, hogy minden területet nem tudok érinteni.
Az egyik dolog az, hogy itt van egy földtulajdonlási, illetve földhasználati kérdés, egy külföldi tulajdonú, jelenleg olasz tulajdonú cégé. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ez egy 1994-es adásvételen alapul. Akkor volt egy olyan időszak, amikor teljesen jogosan, a földtörvény alapján lehetett külföldi cégeknek földet venni Magyarországon. Ilyen támadó hangnemben a mi kormányunkon számon kérni azt, hogy miért nem vette el a földjét annak, aki 1994-ben - hangsúlyozom, az akkori jog alapján - tulajdonos lehetett, szerintem legalábbis kifogásolható. Nem látok olyan jogi megoldást, alkotmányos megoldást, hogy ezt meg lehetne tenni. De ha ön tud ilyet, szíveskedjék azt beterjeszteni az Országgyűlés elé.
A nemzeti ügyek kormánya, a jelenlegi kormány is abban érdekelt -ezt ma is elmondtuk jó néhány alkalommal -, hogy a nagybirtokok arányát visszaszorítsuk. 80 százalékra kell emelnünk a kisbirtokokat, 20 százalékkal vissza kell szorítanunk a nagyokat. Ehhez több eszköz áll rendelkezésre, a földtörvény tulajdoni maximumával, a földhasználati jog behatárolásával; a „földet a gazdáknak” program keretében például, ahol 6 ezer új földtulajdonos lépett be földhasználóként. Ez a kérdés egyik oldala. Vannak, akik persze a nagybirtokokat támogatják. Ezt is tudomásul vesszük.
A másik, a skála túlsó vége, a nyárfa telepítése. Itt egy néhány ezer hektáros nagybirtokról van szó, amely néhány száz hektáron nyárfát telepít. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Alig hiszem, hogy ez megváltoztatná a dél-somogyi táj képét, bármennyire is hangzatosan próbálunk ilyen érzetet kelteni. A nyárfa telepítése támogatott; 6-7 aranykoronás földeken történik. Az időjárás változását valamennyien tapasztaljuk. Növelnünk kell az erdőterületeket, és ebbe az energiaerdők területe is beleértendő.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir