SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Szatmáry úrnak a finoman paternalista, bár udvariasnak tűnő megjegyzését most elengedem a fülem mellett, és nem kommentálom, de praktikusnak tartok ilyesmit a későbbiekben nem megjegyezni.
Z. Kárpát Dániel beszélt itt a francia protekcionizmusról. Na, ez tényleg van, van a franciáknál protekcionizmus, finomszabályozókkal a franciák bizonyos, számukra kiemelkedően fontos területeken valóban beavatkoznak a kereskedelembe és a termelésbe. De nem az egész piacon, nem az egész francia versenyt iktatják ki, hanem például a szőlőt és bort, ahogy azt ön mondta.
Magyarországon is van protekcionizmus, mindig is volt, tehát különböző védelmi szabályozók eddig is léteztek. Itt most nem is erről van szó, most a Fidesz-típusú, orbáni protekcionizmusról beszélünk, aminek az a jellemzője, hogy mindent áthat, hogy alapvetően a kétharmados erőfölénnyel él, és hogy egyáltalán nem hagy szabad levegőt egyetlen területen sem, hanem mindent letarol. Ez egyszerűen nagyságrendileg százszoros szinten különbözik a francia protekcionizmustól, és ennyiből értelmetlen is azzal összevetni.
Szatmáry Kristóf nem csoda, hogyha nagyon reméli, hogy ezek a nagyobb áruházláncok nem mennek el Magyarországról. Elég nagy bajban is lennénk, hogyha elmennének. Mint ahogy akkor is nagy bajban leszünk, amikor az önök áldásos tevékenysége révén több tucat külföldi tulajdonban lévő bank valóban szépen el fog menni Magyarországról. Most már ezt a Nemzeti Bank szakemberei be is jelentették, hogy pár éven belül már csak öt bank lesz Magyarországon, azoknak a nagyobb részét az állam szeretné majd megvenni, majd különböző módon privatizálni, nyilvánvalóan magyar tulajdonosoknak, erről beszélt Orbán Viktor. Tehát van ez a folyamat, látjuk előre, hogy ez hova vezet, de én nagyon kíváncsi vagyok, hogy annak majd önök valóban örülni fognak-e, mert ahogy Gőgös Zoltán korábban mondta, a 2008-2009-es válságot Magyarországon jellemző módon a külföldi tulajdonban lévő bankok finanszírozták meg, mint ahogy Európa és az Egyesült Államok hatalmas nagy bankjait az anyaországok finanszírozták meg a csődbemeneteltől. Magyarországon ilyen megoldásokra nem volt szükség, a magyar államnak nem kellett bankokat feltőkésítenie a válság során, mert ezt a külföldi tulajdonosok megcsinálták.
Magyarország egy pici, nyitott gazdaság, önök most ezt zárják befelé erőteljesen, de attól még Magyarország továbbra is alapvetően ezzel a természettel rendelkezik. A világ aktuális folyamatainak a részesei vagyunk, ezek egyértelműen hatnak ránk, ezektől nem tudunk eltekinteni. Meg lehet oldani, hogy a magyar piacot olyan szinten megerősítsük, hogy tényleg komoly nagy beruházók, vállalkozók, külföldiek elmenjenek ebből az országból, de ki van zárva, hogy önök annak örülnének, hiszen a magyar gazdaság teljesítményének a jelentős részét a mai napig azok a cégek adják, amelyek külföldi tulajdonban vannak, és ennek pillanatnyilag Orbán Viktor is nagyon örül. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
(17.20)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir