SISÁK IMRE JÁNOS

Full text search

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. (Általános zaj. - Az elnök csenget.) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A pásztói tejüzemet 1999-ben vásárolta meg egy olasz befektető, s jelenleg is a Sole Hungária Rt. tulajdonában van. A pásztói tejüzemben 2003 áprilisában még 269 főt foglalkoztattak.
A termeléshez további 250 kis- és középvállalkozó tejtermelő és fuvarozó nyújtott közvetlen segítséget. Az elmúlt évben rendkívül pozitív előjelek mutatkoztak az üzem jövőbeli fejlesztését illetően. A Sole Hungária Rt. a bővítéshez építési engedélyeket kapott. Ezt követően pályázatot nyújtott be a cégcsoport a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz, valamint miniszteriális szervekhez a tejüzem kapacitásbővítése és az ipari szennyvíz-előkezelő rendszer kiépítése érdekében. Ez utóbbi fejlesztés már meg is valósult.
Városunk és a Sole Hungária Rt. között igen hatékony és korrekt együttműködés alakult ki az elmúlt években. Ezért is fogadtuk megdöbbenéssel azt a bejelentést, amely arról tájékoztatott, hogy a poharas tejtermékek gyártását a cég várhatóan 2003 májusában megszünteti a pásztói üzemben. Sajnos, 2003. október 15-éig ez az intézkedés végrehajtásra került, illetve a zacskóstej gyártását is megszüntették az üzemben. Ezek a döntések 129 munkahely megszűnését eredményezték, 2004. január 1-jén pedig további 24 dolgozónak mondanak fel az üzemben. A Sole Hungária Rt. vezetése a mai napig nem adott választ a további tervekről.
Tudjuk, hogy Nógrád megye az észak-magyarországi régióban helyezkedik el, ahol az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliség tapasztalható. A munkanélküliségi ráta a pásztói kistérségben több mint 11,5 százalékos. Előzetes információink szerint az évi 90 millió literes tejfeldolgozást mintegy 30 százalékban csökkentették Pásztón. Mivel a magasabb feldolgozottságot igénylő poharas termékek gyártását szüntették meg a pásztói üzemben, az évi több mint 12 milliárdos árbevétel a felére csökken, amely a jelenlegi 269 dolgozóból a továbbiakban mindössze 120-nak jelenthet még munkahelyet.
A fuvarozó kft.-k sajnos már letelepültek Szegedre, viszont több ember itt is elveszítette a munkahelyét, miután a családi környezet változását nem tudták végrehajtani. A helyi vízmű kft. az ivóvíz-szolgáltatás és a csatornaszolgáltatás igénybevételének csökkenése miatt - a Sole ilyen döntése következtében - 36 százalékos díjemelést volt kénytelen végrehajtani.
2003. április 7-én tettem fel azonnal kérdést Csizmár Gábor államtitkár úrnak, aki a következőket mondta: “Ha minden pletyka és minden vélelmezett döntés alapján intézkedéseket tesz - mármint a minisztérium -, akkor elég nagy zavart okozhatna a munkaerőpiacon.” Sajnos, a tények durva létszámleépítésről számoltak be. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Tekintettel a jelenlegi drámai helyzetre, kérdezem a miniszter urat, most kívánnak-e végre valamit tenni a további létszámleépítés megakadályozása érdekében.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir