BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Viszonylag egyszerű lenne a dolgom, ha megengedné nekem az alkotmány, hogy egy politikai döntéssel egy létszámleépítést megakadályozzak, és közvetlenül beavatkozzak bármely cég életébe, megvédve emberek munkáját. De erre a szabad piacgazdaságban a mindenkori magyar kormánynak nincs lehetősége; gondolom, képviselő úr sem kívánja, hogy ezen változtassunk.
Amire lehetőségünk van, az két dolog, mind a kettővel élni szoktunk. Az egyik, hogy ha kezdeményezés történik, és egy cég hosszú távú esélyei jók, de átmenetileg piaci problémákkal küzd, akkor módunkban áll munkahelymegtartó támogatással megakadályozni a létszámleépítést. Ez az elmúlt évben több esetben meg is történt Magyarországon. A másik, amennyiben ilyen kezdeményezés nem történt, vagy lehetetlen a piaci helyzetet megfordítani, és a létszámleépítés elkerülhetetlen, akkor annak hatásainak az enyhítése, az elbocsátott dolgozók újra elhelyezkedésének támogatása.
Ebben az esetben is ez történt. A cég bonyolult történetben ugyan, de először április 30-án jelentette be, hogy összesen 109 fő leépítését kezdeményezi. Október 9-én ugyanakkor a munkaügyi központot már arról tájékoztatták, hogy az áprilisban tervezett létszámleépítésre nem került sor. Időközben azonban a dolgozók egy része a bizonytalan foglalkoztatási helyzet miatt elhelyezkedett. Ezt követően a cég egy újabb fordulattal aktualizálta áprilisi bejelentését, és 77 főben jelölte meg azt a létszámot, amelytől kénytelen megválni. December 3-án pedig arról adott tájékoztatást a megyei munkaügyi központnak, hogy újabb 21 fő leépítését tervezik.
A minisztérium, pontosabban a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ intézkedett, és ennek értelmében a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet úgynevezett munkába helyezést elősegítő bizottságot hozott létre. Ez a bizottság azóta is dolgozik. Természetesen, amikor a cég a létszámleépítést felfüggesztette, akkor ez a munkacsoport is kényszerű munkanélküliségre volt kárhoztatva. Jelenleg 15 fő regisztrált munkanélküli származik a létszámleépítésből. Ezek közül négynek ajánlott munkát a helyi munkaügyi kirendeltség, ketten azóta elhelyezkedtek.
Tájékoztatom képviselő urat, hogy a mai napon, tehát december 22-én a pásztói kirendeltségen 67 fő számára tud a munkaügyi kirendeltség üres álláshelyet felajánlani. Ezek azok, amelyek egy piacgazdaságban a lehetőségeinket jelentik. Biztosítom képviselő urat arról, hogy ezeket a lehetőségeket az emberek továbbfoglalkoztatásának érdekében maximálisan ki akarjuk használni.
Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir